www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Informare focar BDA/TIA, școala nr. 10 Piatra-Neamţ

COMUNICAT DE PRESĂ - Informare focar BDA/TIA, școala nr. 10 Piatra-Neamţ

În perioada 18-23.04.2013 DSP Neamț a desfășurat prin diferitele compartimente de specialitate investigarea epidemiologica și de laborator a focarului de Tia de la Școala nr. 10 P. Neamț.

În conformitate cu atribuțiile specifice Direcției de Sănătate Publica s-au realizat următoarele:

  • monitorizarea incidenței cazurilor;
  • investigarea cu laboratorul a bolnavilor:
  • investigarea alimentelor preparate - probe alimente ( școala și firma);
  • investigarea mediului (probe salubritate, 2 probe apa)
  • investigarea personalului implicat în manevrarea/prepararea alimentelor (13 coproculturi în lucru);
  • aplicarea de sancțiuni în cazul nerespectării normelor igienico-sanitare în vigoare;
  • întocmirea rapoartelor, fiselor, informărilor în conformitate cu cerințele legislative.

Focarul de la Școala nr. 10 P. Neamț a totalizat 51 cazuri la copiii din învățământul preșcolar și primar care au servit masa în data de 17.04.2013 , în cadrul scolii. În total au fost 204 consumatori.

Evoluția clinica a copiilor a fost favorabila / simptomele (scaune diareice, dureri abdominale) s-au remis în 48-maxim 72 de ore.

Rezultatele probelor de alimente au fost conforme STAS-urilor în vigoare:

  • din coproculturile bolnavilor nu s-a izolat un agent patogen;
  • rezultatele probelor de sanitație din unitatea de catering au evidențiat încărcătură totala de germeni peste normele admise cat și prezenta de enterobacteriacee, bacterii coliforme, mucegaiuri, ceea ce a impus aplicarea de sancțiuni conform HG 857/2011, art.41, lit.C, amenda contravențională în valoare de 5000 lei și suspendarea activității blocului alimentar al firmei până la remedierea neconformităților.

Având in vedere cele prezentate putem concluziona ca la Şcoala nr. 10 a avut loc un episod epidemic de boala diareica acuta cu agent etiologic necunoscut și element comun consumul de alimente de la firma de catering; investigațiile realizate de către laborator au fost axate pe principalii agenți patogeni implicați în astfel de episoade, aceștia neevidențiindu-se nici în alimente nici în coproculturile de la bolnavi.

        Copyright © 2004-2020 Direcția de Sănătate Publică Neamț.