www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

In ciuda marilor progrese in domeniul sanatatii orale a populatiei la nivel mondial, problemele privind sanatatea orala raman in continuare importante in multe comunitati din intreaga lume – in special in randul grupurilor defavorizate din tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare.

Sanatatea orala este un domeniu neglijat al sanatatii pe plan international – declara Dr Margret Chan, Director general OMS.

Cariile dentare reprezinta o problema majora de sanatate orala in tarile industrializate, afectand 60-90% dintre elevi si marea majoritate a adultilor si au o prevalenta crescuta in mai multe tari din Asia si America Latina, in timp ce majoritatea tarilor africane par sa fie mai putin afectate. Neglijate si netratate la timp, ele pot fi punctul de plecare a unor probleme grave de sanatate a organismului.

Ziua Mondiala a Sanatatii Orale a fost aleasa sa fie celebrata pe data de 12 septembrie:

  • in onoarea fondatorului Federatiei Dentare Internationale, Dr. Charles Godon, care s-a nascut pe 12 septembrie 1854 si
  • pentru a celebra totodata aniversarea Conferintei Internationale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Ingrijirile Primare de Sanatate de la Alma Ata, Kazakhstan, care a avut loc pe 6-12 septembrie 1978

Ea a fost celebrata pentru prima data pe 12 septembrie 2008 si a fost adoptata de Adunarea Generala a Federatiei Dentare Internationale, reprezentata de mai mult de un milion de dentisti si chirurgi buco-maxilo-faciali din intreaga lume, pe 26 octombrie 2007.

Din motive practice, legate de posibilităţile de planificare şi organizare a campaniilor, Federaţia Dentară Internaţională a modificat data la care se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, aceasta fiind acum 20 martie.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.