www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Vaccinarea BENEFICIILE VACCINĂRII

BENEFICIILE VACCINĂRII

Vaccinarea este una dintre cele mai mari victorii ale omenirii asupra bolilor, o descoperire care, de-a lungul timpului, a reuşit să salveze milioane de vieţi.

1. Imunizarea salvează vieţi!
Imunizările salvează viaţa a mai mult de 3 milioane de persoane în lume în fiecare an, conform estimărilor OMS. Atunci când este introdus un nou vaccin şi acoperirea cu acel vaccin este mare, aceasta duce la o scădere dramatică a numărului de persoane infectate. Din contră, când  acoperirea cu vaccinuri scade, bolile reapar. Studiile au arătat că vaccinările sunt dintre cele mai sigure injecţii şi reacţiile adverse sunt rare. Imunizările pot, de asemenea, să îi protejeze pe cei nevaccinaţi prin prevenirea răspândirii bolilor infecţioase - când sunt destule persoane imunizate într-o comunitate, bolile nu se mai pot răspândi. 
2. Imunizarea este un drept de bază, dar nu este accesibil tuturor!
În toate ţările există grupuri care nu au acces la imunizări şi continuă să fie susceptibile la boli. De exemplu, în epidemiile de rubeolă din 2006-2007 din Albania, Grecia, Italia, Serbia şi România, majoritatea cazurilor au apărut în rândul populaţiilor migrante. 
3. Epidemiile reprezintă o ameninţare serioasă!
În ultimii ani, ţări din Regiunea Europeană au fost nevoite să lupte cu epidemii sporadice, în special de rubeolă. Aceste epidemii continuă să ameninţe Europa, având drept consecinţe decese în rândul copiilor şi adulţilor. Oamenii migrează cu uşurinţă dintr-un loc în altul, aşa că virusurile nu cunosc graniţe. 
4. Bolile infecţioase încă ucid!
Chiar şi azi sunt boli care produc suferinţe şi decese, cum ar fi rubeola, Haemophilus influenzae tip b (Hib), pertussis şi tetanus neonatal ( potrivit OMS, se înregistrează 1,4 milioane decese prin boli care pot fi prevenite prin vaccin, la copii sub 5 ani)
5. Bolile pot fi controlate şi eliminate! 
Cu efort concertat, unele boli pot fi eliminate sau eradicate. De exemplu, variola, care omora 5 milioane de persoane în lume anual, a fost eradicată în 1978 şi azi este uitată. Mai mult, OMS a declarat regiunea Europeană liberă de poliomielită în 2002. Până acum lupta globală împotriva poliomielitei a salvat peste 5 milioane de oameni de la paralizie.
6. Imunizarea este cost eficace!
Imunizarea este, fără îndoială, cea mai cost-eficace realizare în domeniul sănătăţii, în timpul modern. Este unul dintre serviciile rare care costă foarte puţin, dar oferă beneficii imense pentru sănătate şi starea de bine a populaţiei. Un studiu în 11 ţări vest Europene a arătat că pentru tratamentul rubeolei se cheltuiau 209-480 Euro pe caz, în timp ce vaccinarea împotriva rubeolei costă 0,17-0,97 Euro pe persoană. 
7. Copiii depind de sistemele de sănătate pentru a le oferi imunizări sigure, eficace şi ieftine!
Sistemele puternice şi sustenabile de imunizări pot face ca fiecare copil să primească vaccinul potrivit, la locul potrivit şi la momentul potrivit. De aceea trebuie identificaţi şi vaccinaţi copii vulnerabili. Un sistem de imunizări care funcţionează bine este un element cheie pentru un sistem de sănătate puternic. Investiţiile în resurse umane, materiale şi tehnice pentru imunizări creează capacitatea serviciilor de îngrijiri primare de a asigura că viaţa nici unui copil nu este pusă în primejdie. 

        Copyright © 2004-2025 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.