www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Vaccinarea Definiții Vaccinări opţionale

Vaccinări opţionale

Sunt vaccinări pentru profilaxia bolilor pentru care există vaccin specific, dar care nu este inclus în programele obligatorii de imunizare. Se efectuează în completarea vaccinărilor obligatorii, costul fiind suportat de cel vaccinat. Există variaţii de la o ţară la alta: unele vaccinări, care sunt obligatorii în unele ţări, pot fi opţionale în alte ţări. Un exemplu este vaccinarea împotriva Haemophilus Influenzae de tip B, care este obligatorie la copii în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, dar face parte din categoria vaccinărilor opţionale în România. Vaccinările din categoria celor cu obligativitate selectivă sunt opţionale pentru populaţia care nu corespunde criteriilor de selecţie (de ex. vaccinarea antigripală, obligatorie în România pentru persoanele cu anumite boli cronice şi persoanele peste 65 de ani, dar opţională pentru celelalte grupe de populaţie).

În România este disponibilă opţional efectuarea următoarelor vaccinări:

  • Vaccinare împotriva Haemophilus influenzae tip b (Hib)
  • Vaccinare antivariceloasă
  • Vaccinare antihepatitică A
  • Vaccinare antigripală
  • Vaccinare antipneumococică
  • Vaccinarea antimeningococică

 

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.