www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Știri Pesta porcină africană

Pesta porcină africană

Pesta porcină africană

Cum sa fii cu un pas înaintea pestei porcine?

În România evoluează focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici, din gospodăriile populației și din exploatații comerciale, precum şi cazuri de pestă porcină la porci mistreți.

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Pentru protejarea efectivelor de porci de aceasta boală,  vă recomandăm să respectaţi următoarelor sfaturi:

  1. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
  2. creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
  3. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
  4. nu  scoateţi  scroafele/vierii  din  exploataţie  în  scopul  montei  cu  animale  din  altă exploataţie;
  5. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  6. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?

Nu există semne clare care să indice boala. Semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

  • moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
  • temperatură foarte ridicată (40,50 – 420 C) şi stare febrilă;
  • roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
  • lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
  • vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Ce fac în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pestă porcină africană?

  • Anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ la numărul de telefon 0730330660.
  • Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

Ce vor face serviciile veterinare în cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană?

  • Toţi porcii vor fi ucişi, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite.

De  reţinut:

Este mai bine să raportaţi orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raportaţi deloc!

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.