OMS extinde cu inca 3 luni a USPII privind pericolul de raspandire a virusului polio salbatic (WPV) si/ sau derivat din vaccin (cVDPV)
Conform Comitetului de Urgenta a IHR, din data de 19 februarie 2019, OMS extinde cu inca 3 luni a USPII privind pericolul de raspandire a virusului polio salbatic (WPV) si/ sau derivat din vaccin (cVDPV), datorita numarului crescut de cazuri cu WPV si a celor 8 tari cu focare de virus cVDPV din anul 2018 si anul curent. Situatia actuala necesita eforturi neîngradite și utilizarea tuturor instrumentelor disponibile, pentru a atinge eradicarea, prin întărirea vaccinarii de rutina și prevenirea izbucnirii focarelor prin implementarea unor campanii suplimentare de vaccinare de înalta calitate în zone cu risc crescut cunoscut.
Se vor mentine aceleasi masuri precizate anterior ( vaccinarea copiilor, intarirea supravegherii PAF, mentinerea supravegherea de mediu in judetele cu acest tip de supraveghere si extinderea acesteia, raportarea de laborator).
La aceasta data erau tari infectate cu WPV (Afganistan, Pakistan si Nigeria) si tari infectate cu cVDPV (cVDPV1: lndonezia si Papua Noua Guinee, cVDPV2: Republica Democrata Congo, Kenia, Mozambique, Niger, Nigeria, Somalia, cVDPV3: Somalia).
Ca urmare a acestei decizii, masurile luate în ceea ce privește vaccinarea persoanelor care calatoresc din/spre tarile afectate de circulatia virusurilor polio sunt:
- Vaccinarea obligatorie antipolio pentru persoanele care calatoresc DIN si SPRE tarile mai sus mentionate infectate cu WPV, cVDPV1 si cVDPV3. Pentru cetatenii care nu au fost vaccinati anti polio in ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia.
Vaccinarea va fi consemnata in certificatul international de vaccinari si va insoti documentele de calatorie.
Aceste persoane pot sa nu aiba dreptul sa paraseasca teritoriul acestor tari indiferent de punctul de frontiera (rutier, naval, aerian) fara documentele prin care se atesta vaccinarea antipolio si autoritatile lor de granita au dreptul sa interzica plecarea. Pentru evitarea acestor situatii, cetatenilor din tarile respective care solicita viza pentru Romania li se va cere certificatul de vaccinari international pe care este notificata vaccinarea antipolio. - vaccinarea antipolio pentru persoanele care calatoresc DIN si SPRE tarile mai sus mentionate infectate cu cVDPV2 cu 4 saptamani inaintea calatoriei și care nu au fost vaccinate antipolio in ultimele 12 luni sau in cazuri de urgenta chiar inaintea plecarii.
Vaccinarea va fi consemnata in certificatul international de vaccinari si va insoti documentele de calatorie.
OMS atrage atentia asupra vulnerabilitatii importului de virus polio. Exista state care nu mai sunt infectate cu virusuri polio (salbatic și derivat), dar raman vulnerabile pentru raspandirea cu WPV/emergența cu cVDPV în special in sub-regiunea lacului Ciad, cat si pentru tarile invecinate cu cele amintite mai sus cum ar fi Republica Central Africana, Djibouti, Etiopia, lndonezia, cat si Sudanul de sud, dar si Siria. Acestea trebuie sa intensifice eforturile de vaccinare a populațiilor mobile transfrontalier, refugiati și grupuri populationale Ia risc. Pentru aceste state se poate mentine recomandarea de vaccinare antipolio cu 4 saptamani inaintea calatoriei pentru calatorii care nu au fost vaccinati antipolio in ultimele 12 luni sau in cazuri de urgenta chiar inaintea plecarii.
Lista tarilor pentru care se cere vaccinarea antipolio se actualizeaza periodic de catre OMS dupa primirea rapoartelor din tarile respective.