Descriere clinică: Afecţiune caracterizată prin debut acut cu senzaţie de tensiune dureroasă uni- sau bilaterală a glandei parotide şi diminuarea secreţiei acesteia sau a altor glande salivare, cu o durată de cel puţin două zile, în lipsa altei etiologii confirmate. Criterii clinice: Orice persoană cu
- febră ŞI - cel puţin două din următoarele trei: - debut brusc al inflamaţiei glandei parotide sau altor glande salivare - orhită - meningită. Criterii de laborator: Cel puţin unul din următoarele 3:
- Izolarea virusului urlian într-un produs biologic. - Detectarea acidului nucleic al virusului urlian. - Depistarea IgM specifice virusului urlian în ser sau saliva. Rezultatele de laborator trebuie sa fie interpretate în funcţie de statusul vaccinal. Criterii epidemiologice: O legătură epidemiologică cu transmitere de la om la om. Clasificarea cazurilor A. Caz posibil: Orice persoană care întruneşte criteriile clinice. B. Caz probabil: Orice persoană care întruneşte criteriile clinice şi care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat. C. Caz confirmat: Orice persoană care nu este recent vaccinată şi care întruneşte criteriile de laborator. Dacă persoana a fost vaccinată recent: orice persoană la care se detectează virusul urlian tipul sălbatic.
Descriere clinică: Boală caracterizată prin febră, frisoane, cefalee, stare generală alterată, prostraţie şi leucocitoză, care se manifestă sub una sau mai multe forme clinice:
- limfadenită regională (pesta bubonică); - septicemie fără poartă de intrare evidentă (pesta septicemică); - pneumonie; - faringită cu limfadenită cervicală satelită. Criterii clinice: Orice persoană cu cel puţin una din următoarele forme clinice:
- Pestă bubonică: - Febră ŞI - Debut brusc cu limfadenită dureroasă: - Pestă septicemică: - Febră - Pestă pneumonică: - Febră ŞI - Cel puţin unul din următoarele trei: - Tuse - Dureri toracice - Hemoptizie Criterii de laborator: Cel puţin unul din următoarele trei:
- Izolarea Yersinia pestis dintr-un produs biologic - Detectarea acidului nucleic al Yersinia pestis într-un produs biologic (antigenul F1) - Anticorpilor neutralizanţi specifici la antigenul F1 al Y.pestis Pentru caz probabil:
- titru ridicat al anticorpilor neutralizanţi specifici la antigenul F1 al Y.pestis la un pacient nevaccinat; - evidenţierea prezenţei antigenului F1 într-un produs biologic prin imunofluorescenţă. Criterii epidemiologice: Cel puţin una din următoarele patru legături epidemiologice:
- Transmitere de la om la om - Transmitere de la animal la om - Expunere de laborator (unde există o potenţială expunere la pestă) - Expunere la o sursă comună Clasificarea cazurilor: A. Caz posibil: Nu se aplică B. Caz probabil: Orice persoană care îndeplineşte criteriile clinice şi care are o legătură epidemiologică sau criteriile de laborator de probabilitate C. Caz confirmat: Orice persoană care îndeplineşte criteriile de laborator
Descriere clinică: Afecţiune caracterizată prin paralizie flască cu debut brusc, la unul sau mai multe membre, cu diminuarea sau abolirea reflexelor osteotendinoase la membrele afectate, fără o altă cauză şi fără modificări de sensibilitate sau a stării de conştienţă. Criterii clinice: - Orice persoană < 15 ani cu paralizie acută flască. SAU
- Orice persoană la care este suspectată poliomielita de către medic. Criterii de laborator: Cel puţin unul din următoarele trei:
- izolarea virusului poliomielitic şi diferenţierea intratipică - virusul polio sălbatic - diferenţierea între tipuri realizată de un laborator pentru polio, acreditat de OMS. Criterii epidemiologice: Cel puţin una din următoarele legături epidemiologice:
- Transmitere de la om la om - Istoric de călătorie într-o zonă endemică sau o zonă cu circulaţie suspectată sau confirmată de virus polio. Clasificarea cazurilor A. Caz posibil: Orice persoană care întruneşte criteriile clinice. B. Caz probabil: Orice persoană care întruneşte criteriile clinice şi care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat. C. Caz confirmat: Orice persoană care întruneşte criteriile clinice şi de laborator.