www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Știri Informare populație

Informare populație

1. Bacteriile din genul Clostridium sunt în totalitate anaerobe, în marea lor majoritate mobile, iar sporul (forma de rezistență a bacteriei) lor depăşeşte în diametru transversal pe cel al celulei vegetative (forma ce asigură înmulțirea bacteriei).

Formele vegetative nu prezintă o rezistență particulară față de diverşi factori fizici şi chimici, acestea fiind distruse în 15 minute la 63-65 grade C, sporii în schimb, rezistă la temperaturi mult mai ridicate.

Clostridium perfringens este cel mai răspândit din genul Clostridium, care pot provoca infecții la om, are o răspândire universală, se găseşte în orice mediu (sol, apă, aer, pe orice suprafată, în orice aliment care nu a fost sterilizat).

La om şi animale se găseşte în mod natural, fără a provoca semne și simptome de boală, pe piele, mucoase şi 100% în conținutul intestinal.

 2. Fiind o bacterie anaerobă, la o fântână corect construită (apa provenind dintr-o pânză freatică de adâncime, adică cel puțin al doilea strat al pânzei freatice, la distanță de cel puțin 10 metri de sursele de contaminare (latrine, sălașuri pentru creșterea animalelor, abatoare, ferme, stații de epurare, etc) si corect utilizată (curățată la un an, dezinfectată, cu capac, etc ) nu poate fi contaminată cu Clostridium perfringens.

 Dacă nu sunt respectate condițiile de construcție și utilizare, apa de fântână poate fi contaminată.

 3. Bacteriile în forma vegetativă sunt distruse la temperaturi cu 10-15 grade C mai mari decat temperatura lor maximă de dezvoltare.

Majoritatea bacteriilor, în forma vegetativă, mor în timp de 10 minute, la 50-60 grade C.

Majoritatea sporilor bacterieni sunt distruși în 10 minute la 100 grade C.

Există specii de Clostridium, însa nu perfringens, ai căror spori pot rezista 8 ore la 100 grade C.

Deci fierberea cel puțin 10 minute a apei, duce la distrugerea Clostridium perfringens, atât în forma vegetativă, cât și în forma sporulată.

 4. La instalațiile mici, fântâni cu hidrofor, puțuri familiale, bazine, etc se pot folosi următoarele metode de decontaminare și dezinfecție:

    • clorinarea apei la sursă, după prealabila curățire, periodic, la 6-12 luni,
    • fierberea apei (100 grade C) cel puțin 10 minute,
    • montarea la robinet a unui filtru osmotic, care distruge în proporție de aproximativ 99% bacteriile și virusurile.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.