www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Știri ESTE VARĂ! Apără-te singur de bolile cu transmitere digestivă!

ESTE VARĂ! Apără-te singur de bolile cu transmitere digestivă!

Sosirea verii presupune o creştere a frecvenţei bolilor infecţioase cu transmitere digestivă (toxiinfecţii alimentare, boli diareice acute).

Toxiinfecţiile alimentare

Sunt îmbolnăviri acute de cauză toxică sau infecţioasă, apărute la maximum 72 de ore după consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau  toxine microbiene şi care se manifestă prin greţuri, vărsături, dureri abdominale, diaree cu sau fără febră, ameţeli, stare de şoc.

Boala diareică acută

Este o îmbolnăvire survenită brusc, caracterizată printr-o frecvenţă mai mare, o consistenţă scăzută şi aspect diferit al scaunelor faţă de normal.

Prin scaunele diareice se pierd apă şi săruri minerale (deshidratare) ajungându-se la epuizarea bolnavului sau la deces în cazul sugarilor şi copiilor mici.

Boala diareică acută poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau paraziţi care pătrund în organism prin apă şi alimente.

MĂSURI DE PREVENIRE

  • spălarea cu apă şi săpun  a mâinilor înaintea prepararii alimentelor, înainte de fiecare masă şi după folosirea toaletei;
  • spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor;
  • spălarea atentă a recipientelor în care se prepară şi se păstrează alimentele;
  • evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor (4-8°C);
  • consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;
  • asigurarea unei temperaturi de preparare a alimentelor de peste 70°C;
  • evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate;
  • interzicerea utilizării ouălor de raţă sau gâscă la prepararea cremelor, îngheţatei şi maionezei;
  • interzicerea manipulării şi preparării alimentelor de către persoane care prezintă leziuni şi infecţii (panariţii, furuncule) la nivelul mâinilor/degetelor;
  • păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor;
  • păstrarea alimentelor în vase curate, acoperite, pentru a fi protejate de insecte şi rozătoare;
  • distrugerea insectelor şi rozătoarelor şi protejarea prin montarea de plase la geamuri;
  • folosirea doar a surselor sigure de apă potabilă pentru prepararea alimentelor şi consumul uman; o atenţie deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;
  • fierberea apei este obligatorie în cazul în care există îndoieli asupra calităţii surselor de apă potabilă ce sunt folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor;
  • evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă: îngheţată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburgheri;
  • fierberea laptelui în cazul în care acesta nu este pasteurizat;
  • stropirea grădinilor doar cu apă potabilă;
  • colectarea deşeurilor menajere în pungi de plastic sau găleţi cu capac şi îndepărtarea lor rapidă numai în locuri special amenajate.

MĂSURI IMEDIATE

În cazul apariţiei scaunelor frecvente, moi sau lichide, însoţite sau nu de vărsături începeţi imediat administrarea de lichide de rehidratare

  • săruri de rehidratare orală  – un plic dizolvat în 250 ml de apă fiartă sau ceai
  • ceai, apă fiartă şi răcită sau zeamă de orez

Cantitatea zilnică a lichidelor de rehidratare este între 500-2000 ml şi depinde de vârstă, greutate corporală şi pierderile de lichide.

Smecta (diosmectită-pudră pentru suspensie buvabilă) indicată în tratamentul diareei acute şi cronice nu înlocuieşte rehidratarea când aceasta este necesară.

În unele boli infecţioase cu transmitere digestivă, diareea poate duce la o deshidratare periculoasă pentru toate grupele de vârstă dar în special pentru copii.

În prezenţa febrei, vărsăturilor repetate, scaunelor frecvente şi lichide (cu mucozităţi şi sânge) prezentarea la medic este obligatorie!

ESTE CONTRAINDICATĂ ADMINISTRAREA  FĂRĂ AVIZUL MEDICULUI A MEDICAMENTELOR ANTIDIAREICE ŞI A ANTIBIOTICELOR!

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.