www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESA - Recomandări pentru zilele cu temperaturi scăzute

COMUNICAT DE PRESA - Recomandări pentru zilele cu temperaturi scăzute

Temperaturile scăzute afectează sănătatea tuturor celor care nu se protejează corespunzător, însă categoriile cele mai afectate de ger sunt:  vârstele extreme (copiii şi vârstnicii); persoanele cu afecţiuni cardiace ( HTA, cardiopatie ischemică) şi neurologice; persoanele cu afecţiuni respiratorii, afecţiuni vasculare periferice (arterita), diabet zaharat, infecţii, malnutriţie; persoanele care lucrează în spaţii deschise (sectorul forestier, comercianţii ambulanţi, din pieţe, jandarmii, poliţiştii); persoanele fără adăpost, alcoolicii.  

În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, facem următoarele recomandări populaţiei:

  1. Să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig.  În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, se vor folosi mijloacele de protecţie adecvate – căciulă, fular, mănuşi, şosete de bumbac sau de lână, încălţăminte şi îmbrăcăminte călduroasă.
  2. Să evite expunerea prelungită la temperaturi scăzute pentru a evita hipotermia şi degerăturile (degerăturile afectează în principal mâinile şi picioarele, dar şi urechile şi nasul). În cazul în care au apărut degerăturile trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic.
  3. Să acorde o atenție specială copiilor – aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător. 
  4. Locuinţele trebuie încălzite corespunzător (18 - 22 grade Celsius), evitând utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau incendii.
  5. Alimentaţia trebuie să se bazeze pe consumul de alimente bogate în proteine - carne, ouă, lapte, leguminoase uscate; grăsimi nesaturate - uleiuri vegetale, seminţe, fructe oleaginoase; fructe şi legume care prin aportul de vitamine cresc imunitatea organismului.
  6. Să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii, iar în cazul simptomelor de răceală să evitate automedicația și este recomandată consultarea medicului. 
  7. Se va evita consumul băuturilor alcoolice (alcoolul creează o vasodilataţie periferică care sporeşte pierderile de căldură din corp, determină somnolenţă şi scade reacţiile organismului).
  8. Pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în aer liber, în frig, se recomandă consumul de ceai cald 0,5-1 litru.
  9. În cazul deplasărilor cu maşina trebuie să avem lichide (apă, ceai) şi alimente pentru 24 de ore, precum şi pături pentru a se asigura încălzirea.

        Copyright © 2004-2020 Direcția de Sănătate Publică Neamț.