www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - deces datorat rujeolei

COMUNICAT DE PRESĂ - deces datorat rujeolei

Va informam  faptul ca în data de 05.04.2018, un copil în vârsta de 10 luni a fost internat la secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalul Orășenesc „Sfântul Dimitrie” Tg. Neamț  cu diagnosticul: observație rujeola,  pneumopatie acuta. În data de 07.04.2018, ora 23.50 copilul a fost transferat la Spitalul de  Boli Infecțioase Iași cu diagnosticul: insuficienta respiratorie acuta, suspiciune rujeola, pneumopatie acuta, anemie carențiala, leucopenie intrainfectioasa.

Copilul  a prezentat o evoluție nefavorabila, astfel ca în dimineața zilei de 08.04.2018 la  ora 06.00 copilul a decedat. A fost confirmat  diagnosticul de rujeola din proba necroptica.

Din ancheta epidemiologica s-a constatat ca acest copil era nevaccinat ROR deoarece în luna februarie 2018 când a fost catagrafiat pentru aceasta vaccinare, părintii nu au răspuns  solicitării  medicului de familie. 

Rujeola, oreionul și rubeola sunt boli deosebit de contagioase care pot determina complicații severe precum bronhopneumonie, meningita, encefalita, pancreatita, pierderea sarcinii, iar în unele cazuri chiar decesul, reamintim părinților  sa se implice în profilaxia acestor boli prin prezentarea la vaccinare conform programării și solicitarea de informații privind vaccinarea doar de la persoane avizate (medic de familie, personal DSP).

Ministerul Sănătății, împreună cu experții Organizației Mondiale a Sănătății, ai Institutului National de Sănătate Publică, ai Societății Naționale de Medicina de Familie și ai UNICEF, au elaborat un plan de măsuri pentru limitarea epidemiei de rujeola începând cu luna decembrie 2016 și anume:

  1. Copiii cu vârsta de 9-11 luni vor primi o doza de vaccin ROR (rujeola-oreion-rubeola) suplimentara, urmând ca la împlinirea vârstei de 12 luni sa fie vaccinați cu încă o doza de ROR, conform calendarului din programul național.
  2. Copiii restanțieri, din grupa de vârstă 1-4 ani cu 0 doze de vaccin ROR în antecedente, vor primi o doza de vaccin ROR.
  3. Copiii restanțieri din grupa de vârsta 5-9 ani, cu 0 doze de vaccin ROR în antecedente, vor primi 2 doze de vaccin ROR, cu păstrarea unui interval minim de 28 de zile intre acestea, iar cei cu o doza de vaccin în antecedente, vor primi cea de a doua doza.

Vaccinul ROR este deosebit de imunogen, determinând apariția de anticorpi specifici împotriva celor trei boli, care asigura protecția persoanelor vaccinate. 

Vaccinul ROR este un vaccin  sigur și eficace: în județul Neamț în anul 2017 s-au administrat 13391 doze ROR înregistrându-se o singura reacție adversa ușoară (erupție urticariana care a cedat în 24 de ore). 

Vaccinarea reprezinta singura metoda specifica de prevenire a rujeolei.

        Copyright © 2004-2020 Direcția de Sănătate Publică Neamț.