Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Cum să ne ferim de gripa aviară, recomandări pentru populație

COMUNICAT DE PRESĂ - Cum să ne ferim de gripa aviară, recomandări pentru populație

COMUNICAT DE PRESĂ - Cum să ne ferim de gripa aviară, recomandări pentru populație

Gripa aviara este o boala infecțioasă a pasărilor cauzata de mutația de tip A a virusului gripal. Boala a fost descoperita acum mai mult de 100 de ani în Italia și s-a răspândit în întreaga lume.

Toate pasările sunt predispuse la infecția cu gripa aviara, deși unele specii sunt mai rezistente la infecție decât altele. Pasările migratoare - ratele sălbatice, în mod special - sunt sursa naturala de gripa aviara, ele fiind și cele mai rezistente la infecții. Pasările domestice, inclusive găinile și curcanii sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripa fatala.

Omul se îmbolnăvește prin contactul direct cu pasările afectate.

Semnele și simptomele gripei aviare constau în frison, febra (39-40 C), dureri de cap, ale globilor oculari, ale muchilor și articulațiilor, tuse seacă, chinuitoare, respirație dificila, stare generala alterata.

Având în vedere confirmarea gripei aviare cu virus H5N8 înalt patogen la doua lebede găsite moarte în zona Iacului Batca Doamnei, recomandam populației măsuri de prevenire a îmbolnăvirii:

  • spălați-va cu apa și săpun pe mâini, mai ales după contactul cu pasări; în lipsa apei și a săpunului se procedează la ștergerea mâinilor cu alcool sanitar;
  • solicitați autoritățile sanitar - veterinare pentru colectarea cadavrelor de pasări și eventuala sacrificare a celor vii contacte;
  • evitați zonele în care se pot afla pasări infectate cu virusul H5N8, cum ar fi pasările din curți, ferme și pasările din piețele de pasări vii;
  • evitați hrănirea lebedelor și a rațelor sălbatice;
  • nu consumați carnea pasărilor care au fost în contact cu pasări infectate/moarte precum și a ouălor de la pasările infectate;
  • nu consumați produse din carne de pasăre incomplet prelucrata termic, inclusiv mâncăruri care conțin sânge provenit de la acestea;
  • când preparați hrana:
    • separați carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata de consumat,
    • nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea cruda și alimentele care sunt gata de consumat,
    • spălați-va pe mâini intre operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic,
    • nu puneți carnea prelucrata termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezata înainte de a fi prelucrata termic,
    • toate alimentele provenite de la păsări, inclusiv oua sau sânge, trebuie prelucrate termic cu atenție - gălbenușurile ouălor nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelingă,
    • înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apa și săpun iar după aceea spălați-va pe mâini tot cu apa și săpun,
    • nu folosiți oua fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic,
    • după manipularea pasărilor sau ouălor crude, spălați-va pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apa și săpun.
Se recomanda vaccinarea antigripala a personalului DSVA care a manipulat pasările moarte.

 

        Copyright © 2004-2017 Direcția de Sănătate Publică Neamț.