www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Ziua Mondială a Sănătăţii 7 aprilie 2018 - Ziua Mondială a Sănătății COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială Sănătății, 7 aprilie 2018
Informaţii utile
 

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială Sănătății, 7 aprilie 2018

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială Sănătății, 7 aprilie 2018

TEMA: Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate

SLOGAN - ”Sănătate pentru toți”

Ziua Mondială a Sănătății se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activități care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

Ziua Mondială a Sănătății abordează în fiecare an, câte un subiect de importanță majoră, ce afectează sănătatea globală, în 2017, tema campaniei de informare-educare fiind „Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate” (UHC).

Conform datelor Organizației Mondiale a sănătății, aproximativ jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populația lumii) plătesc cel puțin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în „sărăcie extremă” în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate. 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acoperirea universală cu servicii de sănătate definește asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare și paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menținând în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii. 

La nivel European, conform raportului de monitorizare a UHC, în Regiunea Euro-peană a Organizației Mondiale a Sănătății, s-a înregistrat în anul 2015 un indice de acoperire a serviciilor de sănătate de 73. Acest indice atingea în același an în România valoarea de 72, puțin sub media Europeană. În ceea ce privește povara financiară consecutivă accesării serviciilor de sănătate, la nivelul Regiunii Europene a OMS, în anul 2010, 7% din populație (aprox. 62,2 mil.) cheltuia cu 10% mai mult față de venitul total al gospodăriei și respectiv 1% (aprox. 8,9 mil.) cheltuia cu 25% mai mult față de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate.

În perioada 1998-2012, în România, proporția (%) din populație care a suportat cheltuieli „catastrofale” pentru plata serviciilor de sănătate a prezentat un trend ușor ascendent. A crescut de la 6 la 12% proporția din populație a celor care au cheltuit cu 10% mai mult față de venitul total al gospodăriei și de la 1 la 2% a celor care au cheltuit cu 25% mai mult față de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate. 

Mesaje cheie:

  • Sănătatea este un drept al fiecăruia;
  • Sănătatea individuală este parte integrantă a sănătății la nivel mondial;
  • Acoperirea universală cu servicii de sănătate este posibilă;
  • Universalizarea serviciilor de sănătate – un prim pas spre „Sănătatea pentru toţi”.

Ziua de 7 aprilie ne oferă totodată prilejul de a transmite urări de bine şi prosperitate, în plan profesional şi personal, tuturor celor care prin devotament şi profesionalism s-au dedicat asigurării unui drept fundamental : dreptul la sănătate. 

        Copyright © 2004-2020 Direcția de Sănătate Publică Neamț.