RECOMANDĂRI PENTRU PERIOADA CU TEMPERATURI SCĂZUTE
Temperaturile scăzute afectează sănătatea tuturor celor care nu se protejează corespunzător, însă categoriile cele mai afectate de ger sunt: vârstele extreme (copiii şi vârstnicii); persoanele cu afecţiuni cardiace ( HTA, cardiopatie ischemica) si neurologice; persoanele cu afecţiuni respiratorii, afecțiuni vasculare periferice (arterita), diabet zaharat, infecţii, malnutriție; persoanele care lucreazăîn spaţii deschise (sectorul forestier, comercianții ambulanți, din piețe, jandarmii, poliţiştii); persoanele fără adăpost, alcoolicii.
În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, facem următoarele recomandări populației:
- Să evite deplasările în spaţii deschiseşi expunerea la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, se vor folosi mijloacele de protecţie adecvate-căciulă, fular, mănuşi, şosete de bumbac sau de lână, încălţăminte şi îmbrăcăminte călduroasă.
- Să evite expunerea prelungită la temperaturi scăzute pentru a evita hipotermia şi degerăturile (degerăturile afectează în principal mâinileşi picioarele dar şi urechile, nasul, obrajii). În cazul în care au apărut degerăturile trebuie evitatăautomedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic.
- Locuinţele trebuie încălzite corespunzător (18-22 grade C), evitând utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau incendii.
- Alimentaţia trebuie să se bazeze pe consumul de alimente bogate în proteine - carne, ouă, lapte, leguminoase uscate; grăsimi nesaturate - uleiuri vegetale, seminţe, fructe oleaginoase; fructe şi legume care prin aportul de vitamine cresc imunitatea organismului.
- Se va evita consumul băuturilor alcoolice (alcoolul creează o vasodilatație periferica care sporește pierderile de căldură din corp, determinăsomnolenţă şi scade reacţiile organismului).
- Pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea in aer liber, in frig, se recomandă consumul de ceai cald 0,5-1 litru.
- În cazul deplasărilor cu maşina trebuie să avem lichide (apă, ceai) şi alimente pentru 24 de ore, precum şi pături pentru a se asigura încălzirea.