www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Știri OMS extinde USPII privind pericolul de raspandire a virusului polio salbatic (WPV) si/ sau derivat din vaccin (cVDPV)

OMS extinde USPII privind pericolul de raspandire a virusului polio salbatic (WPV) si/ sau derivat din vaccin (cVDPV)

Conform Comitetului de Urgenta a IHR, din data de 16 septembrie 2019, OMS extinde USPII privind pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic (WPV) și/sau derivat din vaccin (cVDPV), datorită numărului în creștere de cazuri cu WPV și cu cVDPV față de anul anterior. Riscul de transmitere internațională cu WPV este mai mare decât cel de la declararea USPII privind virusurile polio din 2014. Situația actuală necesită eforturi neîngrădite și utilizarea tuturor instrumentelor disponibile, pentru a atinge eradicarea, prin întărirea vaccinării de rutina și a prevenirea izbucnirii focarelor prin implementarea unor campanii suplimentare de vaccinare de înaltă calitate în zone cu risc crescut cunoscut, cât și vaccinarea călătorilor pentru țările infectate.

Se vor menține aceleași masuri precizate anterior (vaccinarea copiilor, întărirea supravegherii PAF, menținerea supravegherii de mediu în județele cu acest tip de supraveghere și extinderea acesteia, raportarea de laborator conform adresei 13387/29.08.2016).

La aceasta data erau tari infectate cu WPV* (Afganistan, Pakistan și Nigeria ) și țări infectate cu cVDPV (cVDPV1: Indonezia, Myanmar și Papua Noua Guinee, cVDPV2: Angola, Benin, Camerun, Republica Central Africana, China, Republica Democrata Congo, Etiopia, Ghana, Mozambic, Niger, Nigeria, Filipine, Somalia, cVDPV3: Somalia).

Ca urmare a acestei decizii, măsurile luate în ceea ce privește vaccinarea persoanelor care călătoresc din/spre tarile afectate de circulația virusurilor polio vă transmitem următoarele informații:

1. vaccinarea obligatorie antipolio pentru persoanele care călătoresc DIN și SPRE țările mai sus menționate infectate cu WPV, cVDPV1 și cVDPV3. Pentru cetățenii care nu au fost vaccinați anti polio în ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi consemnata în certificatul internațional de vaccinări și va însoți documentele de călătorie.

Aceste persoane pot sa nu aibă dreptul sa părăsească teritoriul acestor țări indiferent de punctul de frontiera (rutier, naval, aerian) fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio și autoritățile lor de graniță au dreptul sa interzică plecarea. Pentru evitarea acestor situații, cetățenilor din tarile respective care solicita viza pentru Romania li se va cere certificatul de vaccinări internaționale pe care este notificata vaccinarea antipolio.

2. vaccinarea antipolio recomandată pentru persoanele care călătoresc DIN și SPRE țările mai sus menționate infectate cu CVDPV2 cu 4 săptămâni înaintea călătoriei și care nu au fost vaccinate antipolio în ultimele 12 luni sau în cazuri de urgență chiar înaintea plecării. Vaccinarea va fi consemnata în certificatul internațional de vaccinări și va însoți documentele de călătorie.

• * În Republica Islamică Iran a fost depistat WPV1 într-o probă de mediu, recoltată în luna aprilie 2019, dintr-o zona la vecinătate cu Pakistan și Afganistan. Nu au fost confirmate cazuri clinice cu WPV.

OMS atrage atenția asupra vulnerabilității importului de virus polio. Exista state care nu mai sunt infectate cu virusuri polio (sălbatic și derivat), dar rămân vulnerabile pentru răspândirea cu WPV/emergența cu cVDPV în special în sub-regiunea lacului Ciad, cât și pentru țările învecinate cu cele amintite mai sus cum ar fi Ciad, Kenia, dar și Siria. Acestea trebuie să intensifice eforturile de vaccinare a populațiilor mobile transfrontalier, refugiați și grupuri populaționale la risc. Pentru aceste state se poate menține recomandarea de vaccinare antipolio cu 4 săptămâni înaintea călătoriei pentru călătorii care nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni sau în cazuri de urgență chiar înaintea plecării.

Lista tarilor pentru care se cere vaccinarea antipolio se actualizeaza periodic de catre OMS dupa primirea rapoartelor din tarile respective.

        Copyright © 2004-2025 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.