www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Știri Informare OMS privind extinderea cu inca 3 luni a USPII referitoare Ia pericolul de raspândire a virusului polio salbatic și/sau derivat din vaccin

Informare OMS privind extinderea cu inca 3 luni a USPII referitoare Ia pericolul de raspândire a virusului polio salbatic și/sau derivat din vaccin

Va informam ca in data de 23 noiembrie 2017, OMS a trimis decizla Comitetului de Urgenla a IHR privind masura de extindere cu inca 3 luni a USPII referitoare Ia pericolul de raspândire a virusului polio salbatic și/sau derivat din vaccin.

Ca urmare a  acestei decizii, masurile luate in  ceea ce privește vaccinarea  persoanelor  care calatoresc  din/spre  țarile  afectate  de  circulația  virusurilor  polio  va  transmitem  urmatoarele informații:

  1. Vaccinarea obligatorie a  persoanelor care  calatoresc spre  si  din: Afganistan, Republica Democratica Congo, Nigeria, Pakistan și Republica Araba Siriana. Pentru catatenii care nu au fost vaccinati anti polio în ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau in cazuri de urgenta chiar inaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificata pe certificatul international de vaccinari și va insoti documentele de calatorie. Aceste persoane nu au dreptul sa paraseasca teritoriul acestor tari indiferent de punctul de frontiera (rutier, naval, aerian) fara documentele prin care se atesta vaccinarea anti polio și autoritațile lor de granita au dreptul sa interzica plecarea. Pentru evitarea acestor situatii, cetatenilor din tarile respective care solicita viza pentru Romania li se va cere certificatul de vaccinari internationale pe care este notificata vaccinarea antipotio. Pentru catatenii care nu au fost vaccinati anti polio în ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau in cazuri de urgenta chiar inaintea acesteia.
  2. Riscul de transmitere  a virusurilor polio In sub regiunea  lacului  Ciad se contureaza  mare, pentru  toate  tarile  invecinate lacului. Focarele cu virus polio salbatic (WPV1) și cu virus polio derivat din vaccin (cVDPV) din Nigeria subliniaza ca exista zone cu risc ridicat in care supravegherea este compromisă de inaccesibilitate, care rezulta in circulatia actuala a WPV/cVDPV timp de mai multi ani, fara detectie.
  3. Riscul  de  transmitere   a  cVDPV in Siria  se  contureaza  mare  și decizia Comitetului de Urgenta a IHR este de a vaccina refugiatii Sirieni (in special pentru  cei ce  vin  din  regiunea   Raqqa  și Deir  Ez-Zor),  daca  vaccinul inactivat (engl-IPV) este disponibil.
  4. Statele care nu mai sunt infectate cu virusuri polio (salbatic și derivat) , dar raman vulnerabile pentru raspândirea cu virus polio salbatic/emergenta cu virus polio derivat din vaccin: Camerun, Ciad, Niger, Republica Centrafricana,  Guinea și Laos, dar care trebuie sa intensifice eforturile de vaccinare a populatiilor mobile transfrontalier, refugiati și grupuri  populationale   Ia  risc.   Pentru  aceste  state  se  poate  mentine recomandarea de vaccinare antipolio pentru calatori (vaccinare  antipolio  cu  4  saptamani inaintea calatoriei pentru calatorii care nu au fast vaccinati antipolio in ultimele 12 luni sau in cazuri de urgenta chiar inaintea plecarii).

Lista tarilor pentru care se cere vaccinarea anti polio se actualizeaza periodic de catre OMS dupa primirea rapoartelor din tarile respective.

De mentionat faptul ca țarile:  Ucraina,  Myanmar, Madagascar, Israel,  Iraq, Etiopia,  Guinea Ecuatoriala și Somalia sunt scoase de pe lista tarilor cu vaccinare obligatorie.

        Copyright © 2004-2025 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.