www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Știri Infecțiile respiratorii acute și gripa - 25.11.2019 - 01.12.2019

Infecțiile respiratorii acute și gripa - 25.11.2019 - 01.12.2019

In saptamana 25.11-1.12.2019 de supraveghere epidemiologică numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 2231, cu un numar de 269 internări, marcănd o tendință de creștere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (1989 cazuri cu 44 bolnavi internați). Numarul de pneumonii raportate, in ușoară creștere, a fost de 392 cu un număr de 67 internări (faţă de 339 cu 70 internări saptămana precedentă).

Din analiza pe grupe de vărsta se constata ca, ratele de incidenta cele mai crescute pentru IACRS si pneumonie se inregistreaza la grupele de varsta 0-1 ani, 2-4 ani şi peste 65 ani. Nu s-a inregistrat niciun caz de gripă pe teritoriul judetului Neamt in săptamana precedenta de supraveghere epidemiologică .

In actualul sezon epidemic pana la data de 1.12.2019 au fost vaccinate antigripal 36800 persoane (3865 persoane vaccinate in săptamana precedentă) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de catre Ministerul Sănătatii.Stocul de vaccin antigripal la această data este de 6110 doze ( 2205 in DSP Neamț si 3905 doze in teritoriu) in județul Neamț.

Nu s-au recoltat probe pentru cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă.

Recomandăm populaţiei să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei care constau în:

 • evitarea aglomeraţiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
 • folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;
 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
 • triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie.
 • Continuarea vaccinării antigripale.

 Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicației.

 În cazul apariţiei simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect.

        Copyright © 2004-2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț.