www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Știri Infecțiile respiratorii acute și gripa - 11.02.2019 - 17.02.2019

Infecțiile respiratorii acute și gripa - 11.02.2019 - 17.02.2019

In saptamana  11.02 -17.02.2019 de supraveghere epidemiologica numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 2057, cu un numar de 41 internari , marcand  o usoara tendinta scadere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (2086 cazuri cu  70  bolnavi  internati). Numarul de pneumonii raportate, in scadere, a fost de 486 cu un numar de 126  internari (fata de 543 cu 73 internari saptamana precedenta). 

Din analiza pe grupe de varsta se constata ca, ratele de incidenta cele mai crescute pentru IACRS si pneumonie se inregistreaza la grupele de varsta 0-1 ani, 2-4 ani și peste 65 ani.

Activitatea gripala, a evoluat - a avut un trend descrescator (posibil datorat vacantei scolare) cu intensitate medie, cu aparitia de cazuri sporadice pe teritoriul judetului  Neamt.  S-au  inregistrat 33 cazuri  de gripa : 1 caz la grupa de varsta 5-14 ani, 13 cazuri la grupa de varsta 15-49 ani, 9 cazuri la grupa de varsta  50-64 ani, 10 cazuri la grupa de varsta de peste 65 ani.   

Un numar de 26 de cazuri de gripa s-au inregistrat pe teritoriul Spitalului Judetean de Urgenta P. Neamt si 7 cazuri in zona arondata  Spitalului  Municipal de Urgenta Roman, cu forme usoare si  medii de boala.

Precizam  faptul ca in acest sezon de supraveghere epidemiologica a infectiilor respiratorii acute, pneumoniilor si  gripei s-au raportat pe teritoriul judetului un numar de 146 cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripa, cu forme usoare si medii de boala.    

S-au recoltat  3  probe  pentru  cazuri  clinice  compatibile cu  diagnosticul de gripa. În  sezonul  gripal  2018-2019 s-au administrat  35068 doze de vaccin antigripal, cu vaccin distribuit gratuit  de catre  Ministerul Sănătății. In cabinetele medicilor de familie si la nivelul DSP Neamt mai sunt in stoc  570 de doze de vaccin antigripal.

Datorită creşterii numărului de infecţii respiratorii acute şi declarării  epidemiei de  gripa facem apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor spe-cialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:

 • consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
 • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
 • evitarea aglomeraţiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
 • respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
 • purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
 • triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico- sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
 • continuarea vaccinării antigripale.

Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației.

În cazul apariției simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect.

 

        Copyright © 2004-2020 Direcția de Sănătate Publică Neamț.