www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Știri Infecțiile respiratorii acute și gripa - 06.01.2020 - 12.01.2020

Infecțiile respiratorii acute și gripa - 06.01.2020 - 12.01.2020

În săptămâna 6-12.01.2020 de supraveghere epidemiologică numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 1096 , cu un număr de 38  internări, marcând o  tendință de creștere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (626 cazuri cu 38 bolnavi internați). Numărul de pneumonii raportate, în creștere, a fost de 278 cu un număr de 61 internări (faţă de 187 cu  69 internări săptămâna precedentă, cand s-a înregistrat o subraportare de la medicii de familie, datorită zilelor libere).

S-au înregistrat 3 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț, 2 cazuri  la gripa de varsta 15-49 ani, 1 caz la grupa de varsta 50-64 ani ,raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgența P. Neamț (2 cazuri din Piatra Neamț și 1 caz din com. Săvinești).

Din analiza pe grupe de vârstă se constată  că ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS și pneumonie se înregistrează la grupele de varsta 0-1 ani, 2-4 ani şi peste 65 ani. De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 11 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț.

In actualul sezon epidemic pâna la data de 12.01.2020 au fost vaccinate antigripal 40.867 persoane (1.253 persoane vaccinate in intervalul 6-12.01.2020) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătății. Stocul de vaccin antigripal la această dată in DSP Neamț este de  913 doze iar la medicii de familie din județ este 1.130 doze.

Nu s-au recoltat  probe  pentru  cazuri  clinice  compatibile cu  diagnosticul de gripă.  

Recomandăm populaţiei să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei care constau în:

 • evitarea aglomeraţiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
 • folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;
 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
 • triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
 • continuarea vaccinării antigripale.

Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicației.

În cazul apariţiei simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect.

        Copyright © 2004-2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț.