www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Știri Ziua Mondială fără Tutun - 31 mai 2016

Ziua Mondială fără Tutun - 31 mai 2016

Tema: Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun

 Slogan: Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!

 Începând cu 1988, OMS şi partenerii săi celebrează în fiecare an, pe 31 mai Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), pentru a conştientiza publicul şi decidenţii în privinţa poverii sociale enorme atrase de fumat şi de a impulsiona implementarea Convenţiei Cadru OMS pentru Controlul Tutunului (FCTC) - primul tratat internaţional de sănătate publică - instituită în mai 2003 şi ratificată actualmente de180 țări sau uniuni de ţări – numite părţi.

 În UE, tutunul provoacă aproximativ 700 000 de decese evitabile în fiecare an. 70 % dintre fumători debutează înainte de vârsta de 18 ani, iar 94 % înainte de 25 de ani. Noua directivă a Comisiei Europene, aspreşte Directiva 2001/37/EU urmărind ca produsele din tutun să fie mai puţin atractive, în special pentru tineri.

Ambalarea neutră a produselor de tutun conduce la un pachet standard care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

- pachet de formă, mărime şi material reglementate, în alb - negru  sau alte două culori contrastante (stabilite de legiuitorul naţional), cu aplicarea timbrului de accizare şi eventual a unor marcaje legale;

- nu sunt permise inscripţii privind conţinutul pachetului, exceptând: numele de brand (marca), versiunea, cantitatea – toate acestea folosind culori, caractere şi dimensiuni maximale reglementate;

- se specifică obligatoriu numele fabricantului precum şi datele sale de contact - de obicei într-un cod de bare;

- suprafeţele frontală şi posterioară ale pachetului sunt alocate exclusiv pictogramelor /avertismentelor de sănătate; nu sunt permise logo-uri sau alte imagini legate de tutun;

- nu sunt permise reclame pro-tabac ataşate de pachet, în interiorul său, pe folia transparentă sau pe produsele conţinute în pachet.

 Ambalarea neutră a produselor de tutun este în vigoare în Australia din anul 2012, iar din mai 2015 se aplică în primele ţări din UE: Irlanda, Franța şi Marea Britanie.

 

 

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.