www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Știri Ziua Mondială a Sănătăţii Orale 2016

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale 2016

În ciuda marilor progrese în domeniul sănătății orale a populației la nivel mondial, problemele privind sănătatea orală rămân în continuare importante în multe comunități din întreaga lume – în special în rândul grupurilor defavorizate din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare.

Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume. Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară

Cariile dentare reprezintă o problemă majoră de sănătate orală în țările industrializate, afectand 60-90% dintre elevi și marea majoritate a adulților și au o prevalență crescută în mai multe țări din Asia și America Latină, în timp ce majoritatea țărilor africane par să fie mai puțin afectate. Neglijate și netratate la timp, ele pot fi punctul de plecare a unor probleme grave de sănătate a organismului.

Ziua Mondială a Sănătății Orale a fost aleasă să fie celebrată iniţial pe data de 12 septembrie:

  • în onoarea fondatorului Federației Dentare Internaționale, Dr. Charles Godon, care s-a născut pe 12 septembrie 1854;
  • pentru a celebra totodată aniversarea Conferinței Internaționale a Organizației Mondiale a Sănătății pentru Îngrijirile Primare de Sănătate de la Alma Ata, Kazakhstan, care a avut loc pe 6-12 septembrie 1978.

Din motive practice, legate de posibilităţile de planificare şi organizare a campaniilor, Federaţia Dentară Internaţională a modificat data la care se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, aceasta fiind acum 20 martie.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.