www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Știri Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor - 25 noiembrie 2016

Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor - 25 noiembrie 2016

SLOGAN:  STOP VIOLENŢEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR!

 

În cadrul celei de-a IV - a Conferinţe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii şi aduce atingeri drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. 

Activiştii pentru drepturile femeii au sărbătorit ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenţei începând din 1981. Aceasta dată comemorează asasinarea, în 1961, la ordinele preşedintelui Rafael Trujillo, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană.

ADUNAREA GENERALĂ a desemnat ziua de 25 noiembrie drept Zi internationala pentru eliminarea violentei împotriva femeilor şi a invitat guvernele, organizatiile internationale si neguvernamentale să organizeze în această zi activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme (rezoluţia 54/134 din 17 decembrie 1999).

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor este o ocazie pentru guverne, organizaţii internaţionale şi organizaţii non-guvernamentale de a sensibiliza publicul cu privire la problematica violenţei împotriva femeilor.

Acesta a fost celebrată în 25 noiembrie în fiecare an începând cu anul 2000.

Conform studiului FRA – Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene din 2014, în România 30% dintre femei spun că au fost afectate de violenţa fizică sau sexuală la un moment dat în viaţă după vârsta de 15 ani, încadrându-se în media la nivel european: 24% dintre femeile din România au suferit violenţă din partea partenerului, iar 14% dintre femeile din România au suferit violenţă din partea unei alte persoane decât partenerul.

Legat de experienţa de violenţă în copilărie, un procent de 24% dintre femeile din România spun că au fost supuse la violenţă fizică sau sexuală de către un adult înainte de vârsta de 15 ani. 

Violenţa psihologică afectează între 30 şi 39% dintre femei. 6% dintre femei au suferit violenţă sexuală din partea partenerului sau a unei alte persoane, în 97% dintre cazurile de violenţă sexuală agresorul fiind bărbat.

  

PE PLAN MONDIAL
1 DIN 3 FEMEI SUNT VICTIME ALE VIOLENŢEI FIZICE SAU SEXUALE!

        Copyright © 2004-2020 Direcția de Sănătate Publică Neamț.