www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Știri RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIE PRIVIND PREVENIREA ABUZURILOR ALIMENTARE ȘI DE ALCOOL ÎN PERIOADA PAȘTELUI

RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIE PRIVIND PREVENIREA ABUZURILOR ALIMENTARE ȘI DE ALCOOL ÎN PERIOADA PAȘTELUI

Paștele este o perioadă de sărbătoare importantă, marcată de reuniuni de familie, mese copioase și tradiții culinare. După un post prelungit, este natural să resimțim pofta de a consuma mai mult din alimentele preferate, însă este esențial să ne amintim că excesul alimentar și consumul de alcool pot avea efecte negative asupra sănătății noastre.

Următoarele recomandări sunt utile pentru această perioadă:

1. Alimentație echilibrată
După o perioadă de post, trecerea bruscă la o alimentație bogată în carne, dulciuri sau alimente grase poate dezechilibra sistemul digestiv. Pentru a evita disconfortul și problemele de sănătate, uneori grave, este bine să avem în vedere următoarele:

  • introducerea treptată a alimentelor mai grele, începând cu porții mici;
  • optarea pentru alimente ușor de digerat – legume, salate, supe sau preparate din carne slabă, cum ar fi puiul sau peștele;
  • evitarea combinațiilor prea bogate în grăsimi și carbohidrați (de exemplu, fripturi grele cu garnituri de cartofi prăjiți) ;
  • consum mai mare de apă decât în mod obișnuit pentru a susține procesul de digestie și a preveni deshidratarea.

O atenție specială trebuie acordată calității și prospețimii produselor, mai ales ale ouălor, precum și cantității, evitându-se excesele. Chiar dacă sunt alimente specifice acestei sărbători, ouăle trebuie consumate cu moderație și precauție.

De asemenea, carnea de miel trebuie procurată din surse autorizate și păstrată până la gătire în frigider.

La fel, păstrarea tuturor alimentelor trebuie să se facă în condiții corespunzătoare pentru evitarea alterării lor, cu o atenție aparte pentru ouă, maioneză, borșuri, ciorbe, pască etc..

2. Consum moderat de alcool
Alcoolul este o componentă frecvent întâlnită pe mesele de Paște, dar trebuie consumat cu moderație. Excesul de alcool poate duce la:

  • probleme de sănătate pe termen scurt (greață, dureri de cap, deshidratare);
  • riscuri pe termen lung (afectarea ficatului, creșterea tensiunii arteriale, risc crescut de accidente);
  • conflicte, certuri, violențe.

Pentru a preveni abuzul, sunt importante următoarele:

  • limitarea consumului de alcool, chiar și în timpul meselor festive. De exemplu, 1-2 pahare de vin sau bere sunt suficiente în aceste ocazii;
  • alternarea alcoolului cu apa sau băuturi nealcoolice, pentru a reduce efectele deshidratării;
  • evitarea consumului de alcool pe stomacul gol – o masă echilibrată va ajuta la absorbția graduală a alcoolului.

3. Atenție sporită la autoadministrarea medicamentelor

  • evitarea automedicației;
  • în caz de simptome grave, adresarea la medic;
  • conștientizarea riscului combinațiilor periculoase dintre unele medicamente și alcool.

Este bine să nu lăsăm Sărbătorile să afecteze echilibrul nostru alimentar sau sănătatea generală! Ne putem bucura de tradiții în mod echilibrat și responsabil, fără să ne provocăm probleme de sănătate și fără să suprasolicităm serviciile medicale și de urgență.

        Copyright © 2004-2025 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.