www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Știri Monitorizare calitate apă potabilă

Monitorizare calitate apă potabilă

Monitorizare calitate apă potabilă

În conformitate cu „Normele de supraveghere, inspecție sanitara si monitorizare a calității apei potabile” - H.G. nr. 974/15.06.2004, cap. IX, modificată și completată cu H.G. nr. 342/2013, Direcția de Sănătate Publică Neamț monitorizează cel puțin o dată pe an, calitatea apei de folosință publică, fântâni și izvoare pentru verificarea conformării Ia parametri: bacterii coliforme, nr. de colonii Ia 22° C și Ia 37° C, escherichia coli, streptococi fecali, turbiditate, duritate, oxidabilitate, amoniac, nitrați, nitriți, pesticide și orice alt parametru considerat necesar a fi investigat de către Direcția de Sănătate Publică Neamț.

Costurile de prelevare și analiza probelor sunt suportate de către primăria din localitatea respectiva, conform normelor sus amintite.

După primirea rezultatelor analizei probelor de apa, primăria va lua toate măsurile necesare pentru refacerea calității apei în situația în care valorile parametrilor analizați nu se încadrează în valorile maxime admise de Legea nr. 458/2002.

Primăria va avertiza populația prin așezarea Ia loc vizibil și protejat a înscrisurilor: „Apa este bună de băut”, Apa nu este bună de băut”, „Apa nu este bună de folosit pentru sugari și copii mici”.

În cazul în care apa din fântânile și izvoarele publice au concentrația de nitrați mai mare decât valoarea prevăzuta de lege, primăria este obligată să asigure apa potabilă, fără plată, pentru sugari și copiii mici până Ia 3 ani.

Primăriile care nu au predat unui producător de apa instalațiile centralizate mici, realizate prin diverse fonduri de finanțare și care le au în administrare directă, au obligația să solicite DSP Neamț încheierea unui contract de monitorizare de audit. În vederea încheierii acestui contact, solicitam primăriilor respective să ne furnizeze următoarele date tehnice:

  • tipul sursei (captare de profunzime sau de suprafață);
  • volumul mediu de apa produs (în m3)/zi;
  • numărul de consumatori;
  • modul de tratate a apei (procedee de tratare, de-nisipare, decantare, tipul dezinfecției - clorinare, ultraviolete).

În acest sens, primăriile au obligația de a încheia cu DSP Neamț, până Ia finele trimestrului I 2015, contracte de monitorizare a calității apei potabile.

Nerespectarea acestor recomandări, va conduce Ia aplicarea sancțiunilor prevăzute de legislația în vigoare (H.G. nr. 857/2011, Legea nr. 458/2002).

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.