www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Știri ANUNȚ privind selecția UAT-urilor din mediul rural (comune) în cadrul proiectului „Furnizare de servicii integrate în comunitățile rurale – facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente şi de calitate” - cod SMIS 339395

ANUNȚ privind selecția UAT-urilor din mediul rural (comune) în cadrul proiectului „Furnizare de servicii integrate în comunitățile rurale – facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente şi de calitate” - cod SMIS 339395

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Ministerul Sănătății (MS) și Agenția Națională pentru Plăți şi Inspecție Socială (ANPIS), anunță organizarea unei proceduri de selecție a 2.000 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din mediul rural (comune), pentru a participa în cadrul proiectului „Furnizare de servicii integrate în comunitățile rurale – facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente şi de calitate”, cod SMIS 339395.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European Plus, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea incluziunii sociale și reducerea sărăciei, prin dezvoltarea serviciilor comunitare integrate în 2.000 de comunități din mediul rural.

Principalele beneficii acordate prin proiect UAT-urilor rurale (comune) sunt:

  • dezvoltarea capacității administrației publice locale de a răspunde nevoilor populației vulnerabile, prin asigurarea de personal de specialitate bine pregătit la nivel local și prin infrastructură adecvată.
  • recrutarea în fiecare din cele 2.000 de UAT a min. 3 specialiști din domeniile social, educațional, sănătate și crearea unei echipe comunitare integrate (ECI): asistent social, tehncian asistență socială, asistent medical comunitar, mediator sanitar, consilier școlar, mediator școlar, logoped, profesor de sprijin etc.;
  • recrutarea în cadrul echipei comunitare integrate a min. 500 de specialiști, în funcție de nevoile locale (îngrijitor bătrâni, îngrijitor bolnavi la domiciliu, psiholog, lucrător de tineret, facilitator de dezvoltare comunitară etc.);
  • asigurarea echipamentelor pentru specialiștii din cadrul echipei comunitare integrate (kit-uri pentru asistenții medicali comunitari, echipamente pentru asistenții sociali, baterii de teste pentru consilierii școlari etc.);
  • amenajarea și dotarea unui număr de 2.000 de spații pentru furnizarea serviciilor comunitare integrate.
  • asigurarea unor sesiuni de instruire și formare pentru specialiștii implicați în activitățile proiectului, inclusiv cursuri de calificare;
  • furnizarea de servicii comunitare integrate la nivelul comunităților rurale implicate în proiect, inclusiv sprijin pentru furnizarea pachetului minim de asistență socială;
  • realizarea analizei nevoilor locale (diagnoză socială) și a planurilor de acțiune pentru fiecare UAT, inclusiv instruirea specialiștilor pentru actualizarea acestor analize, ori de câte ori este nevoie;
  • reducerea gradului de excluziune socială pentru grupurile vulnerabile, prin oferirea de sprijin și servicii accesibile pentru depășirea situațiilor de dificultate: sprijin pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire a persoanelor vulnerabile; pachete de sprijin alimentar pentru susținerea participării copiilor de vârstă școlară la educație; sprijin pentru servicii de îngrijire, inclusiv la domiciliu, pentru activități instrumentale ale vieții zilnice și activități de bază pentru persoane vârstnice; consiliere, logopedie, mediere școlară, îndrumare către serviciile de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă etc.).
  • susținere financiară pentru 200 de persoane din SPAS care vor să urmeze și să finalizeze studii superioare în domeniul asistenței sociale și vor lucra în comunitățile rurale din proiect;
  • punerea la dispoziția specialiștilor din echipele comunitare a unui pachet de proceduri și instrumente de lucru pentru facilitarea și aplicarea unitară a intervențiilor.

Selectarea UAT-urilor din mediul rural (comune) implică încheierea protocoalelor de colaborare, având ca obiect dezvoltarea serviciilor comunitare integrate pentru prevenirea marginalizării sociale, creșterea incluziunii și reducerea sărăciei, realizarea diagnozei sociale, precum și susținerea participării resurselor umane din cadrul echipei comunitare integrate la cursurile de formare, din cadrul proiectului „Furnizare de servicii integrate în comunitățile rurale – facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente şi de calitate”.

Procesul de selecție pentru intrarea în proiect este de tip non-competitiv, cu desfășurare continuă până la semnarea a 2.000 de protocoale de colaborare.

Unitățile administrativ teritoriale din mediul rural (comune) vor fi selectate pe baza unei proceduri transparente și nediscriminatorii, Procedură cadru de selecţie a unităților administrativ - teritoriale rurale (comune), pe care o anexăm prezentului anunț.

Principiul aplicat va fi primul venit-primul servit. Evaluarea conformității documentelor de aplicare va fi efectuată în ordinea depunerii, cu respectarea condițiilor de eligibilitate descrise mai jos.

Astfel, sunt eligibile UAT-urile din mediul rural (comune) care întrunesc cumulativ următoarele condiții:

1. Nu au fost găsite vinovate de încălcarea altor protocoale de colaborare, nerespectarea obligațiilor contractuale în cadrul unei proceduri de achiziție publică și/sau în cadrul unei proceduri de acordare a unei finanțări nerambursabile, din bugetul consolidat al statului sau din bugetul comunitar - Anexa nr. 2, conform procedurii.

2. Se angajează, prin Hotărâre a Consiliului Local (HCL), că vor asigura existența unei echipe de specialiști (responsabil financiar, responsabil achiziții etc.) - Anexa nr. 5, conform procedurii.

3. Își asumă, prin HCL:

a) aprobarea protocolului de colaborare dintre UAT-ul din mediul rural (comună) și parteneriatul proiectului în vederea constituirii echipei comunitare integrate, aprobarea bugetului estimat, asumarea cheltuielilor neeligibile și suplimentare, punerea la dispoziție a unui spațiu în care își va desfășura activitatea echipa comunitară integrată și asigurarea sustenabilității proiectului pentru o perioadă de minim 5 ani de la finalizarea perioadei de implementare a proiectului, prin asigurarea funcționării echipei comunitare integrate;

b) respectarea prevederilor legislației în vigoare cu privire la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbați în domeniul muncii, egalitate de şanse şi nediscriminare, şi că va lua în considerare, în implementarea protocolului de colaborare, toate politicile şi practicile prin care să nu se realizeze nicio deosebire, excludere, restricție sau preferință, indiferent de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, boli cronice netransmisibile și boli transmisibile, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice;

c) respectarea reglementărilor naționale şi europene privind eligibilitatea cheltuielilor, promovarea egalității de şanse şi a unei politici nediscriminatorii, dezvoltarea durabilă, tehnologia informației, achizițiile publice, informare şi publicitate, ajutorul de stat precum şi orice alte prevederi legale aplicabile fondurilor nerambursabile sau Programului PoIDS 2021-2027.

Aplicanții interesați sunt invitați să depună o Scrisoare de intenție - Anexa nr. 4, conform procedurii.

Documentele de aplicare care însoțesc scrisoarea de intenție sunt:

1.       Declarație de eligibilitate, Anexa nr. 2, semnată și ștampilată de reprezentantul legal.

2.       Hotărârea Consiliului Local, Anexa nr. 5, conform procedurii, în copie.

3.       Copie după Certificatul de acreditare ca furnizor de servicii sociale, valabil, sau declarație pe proprie răspundere pentru aplicanții care fac dovada depunerii cererii de acreditare/licențiere ca furnizor de servicii sociale (după caz). Aceasta nu este condiție de eligibilitate.

4.       Protocolul de colaborare avizat la nivelul reprezentantului legal al UAT-ului, într-un singur exemplar semnat electronic sau în 5 exemplare originale, în cazul documentului prezentat în format letric, semnat și ștampilat - Anexa 6, conform procedurii.

Documentele de aplicare prevăzute mai sus sunt obligatorii și vor fi transmise către UJSS/AJPIS, fie electronic la adresa de e-mail corespunzătoare județului dvs., conform Anexei 12, fie în format fizic la adresa din județul dvs., Anexa 13, conform procedurii.

Selecția documentelor de aplicare se va realiza în ordinea depunerii acestora, în baza grilei de verificare a conformității administrative și a eligibilității - Anexa 7, conform procedurii.

Principalele activități în care vor fi implicate UAT-urile din mediul rural (comune), după semnarea protocolului de colaborare sunt:

a)      amenajarea și/sau dotarea de spații pentru ECI (spații furnizate de UAT, birouri în centrele comunitare integrate, altele decât cele achizitionate din alte fonduri nerambursabile, sedii ale serviciilor de asistență comunitară), în care vor fi furnizate servicii comunitare integrate, de la semnarea protocolului de colaborare, până la finalizarea proiectului, respectiv decembrie 2029, la care se vor adăuga 5 ani după finalizarea proiectului pentru asigurarea sustenabilității, pentru facilitarea derulării activităților ECI în comunitățile rurale.

Amenajarea/reamenajarea spațiilor se referă la reabilitarea/extinderea/dotarea cu echipamente a spațiilor/centrelor (sunt acceptate la finanțare doar lucrări ce se pot executa fără obținerea unei  autorizaţii de construire, conform art. 11 din Legea 50/1991 actualizată, nu construcție nouă), pentru a oferi condițiile de desfășurare a activităților ECI, inclusiv pentru furnizarea pachetului minim de asistență socială (PMAS), ca parte a activității acestora.

Pentru furnizarea serviciilor comunitare către persoanele vulnerabile, UAT-urile din mediul rural (comune) asigură pentru specialiștii din echipele comunitare următoarele:

  • echipamente IT (tablete, PC,  imprimantă etc.);
  • echipamente de protecție pentru asistentul social;
  • trusă medicală pentru asistentul medical comunitar și echipamente de protecție, atât pentru asistentul medical comunitar, cât și pentru mediatorul sanitar;
  • baterii de teste/ instrumente/materiale de lucru pentru mediatorul școlar, consilierul școlar,  logopedul/profesorul itinerant și de sprijin, alți specialiști, după caz;
  • mobilier.

b)      realizarea diagnozei sociale și a planurilor de acțiune;

c)       identificarea și recrutarea resurselor umane necesare dezvoltării serviciilor comunitare integrate, în funcție de rezultatele diagnozei sociale și în conformitate cu procedura de recrutare a membrilor echipelor comunitare, dezvoltată în cadrul proiectului. Membrii echipelor comunitare integrate participă la sesiuni de instruire și la ateliere de bune practici în cadrul proiectului.

d)      acordarea de beneficii sociale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

e)      furnizarea de servicii comunitare integrate, în funcție de nevoile identificate în cadrul diagnozei sociale, care vor viza:

  • realizarea de evaluări și planuri de intervenție pentru fiecare persoană care beneficiază de sprijin din partea ECI;
  • participarea la furnizarea pachetului minim de asistență socială la nivelul SPAS;
  • alte intervenții de sprijin la nivelul persoanelor/familiilor vulnerabile, în funcție de nevoile specifice, identificate și convenite în cadrul întâlnirilor/ședințelor de management de caz: pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor vulnerabile din comunitățile rurale, servicii primare (pachete de sprijin material, mediere școlară, consiliere, logopedie, sprijin educațional etc.); pentru îmbunătățirea condițiilor de viață: mici amenajări sau reparații/renovări urgente ale locuinței în vederea asigurării unor standarde de locuire de bază etc.;
  •   furnizarea pachetului de sprijin alimentar pentru susținerea participării copiilor de vârstă școlară la educație;
  • furnizarea de servicii de îngrijire, inclusiv la domiciliu, pentru activități instrumentale ale vieții zilnice și activități de bază și, cu sprijinul PNRR, pentru servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice;
  • creșterea nivelului de educație și participare a persoanelor care beneficiază de servicii comunitare integrate, îmbunătățirea accesului la servicii de mediere și consiliere școlară/logopedie/servicii de sprijin, împreună cu reducerea abandonului școlar;
  • identificarea și monitorizarea beneficiarilor de servicii de asistență medicală comunitară, prin oferirea de servicii integrate cu serviciile de medicină de familie și medicină de specialitate, după caz;
  • referirea persoanelor care beneficiază de servicii comunitare integrate către serviciile de ocupare (în vederea identificării unui loc de muncă, orientării profesionale, participării la cursuri de formare/recalificare etc.), pentru a sprijini participarea acestora la viața socială și activarea sprijinului social și de vecinătate;
  • elaborarea și implementarea de strategii de dezvoltare individuală, familială și comunitară pe termen scurt, mediu și lung;
  • dotarea cu echipamentele necesare furnizării serviciilor în spații comune din comunitate (mașină de spălat, frigider etc.) de care să beneficieze persoanele cu un grad ridicat de vulnerabilitate și care au condiții de viață și de locuit improprii, conform anchetelor sociale;
  • alte intervenții comunitare (dezvoltare comunitară, campanii/acțiuni de informare și promovare în comunitate pentru cunoașterea/existența/crearea echipelor comunitare).

Pentru implementarea activităților prevăzute în protocolul de colaborare, se acordă finanțare pentru următoarele cheltuieli directe eligibile:

I. Pachete de sprijin pentru persoane vulnerabile

  • cheltuieli pachet de sprijin pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire;
  • cheltuieli pachet de sprijin alimentar pentru copiii vulnerabili.

II. Pachete de sprijin pentru creșterea capacității administrative a UAT-urilor rurale (comune)

  • cheltuieli echipamente/kituri pentru activitățile specifice membrilor echipelor comunitare integrate;
  • cheltuieli echipamente de birou pentru echipele comunitare integrate (mobilier, tablete, laptop, imprimante etc.);
  • cheltuieli reamenajare/reabilitare/modernizare și dotări spații de lucru;
  • cheltuieli pentru pachetele salariale membri echipei comunitare integrate.

 Cheltuielile directe pot fi realizate cu respectarea plafonului de cheltuieli din tabelul de mai jos:

Pachete de sprijin comunitar

Tip de cheltuială

Plafon maxim de decontare per UAT

 I. Pachete de sprijin pentru persoane vulnerabile

Cheltuieli pachet de sprijin pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire

500,181.00 lei

Cheltuieli pachet de sprijin alimentar pentru copiii vulnerabili

248,828.44 lei

cu respectarea costului/pachet actualizat anual

II. Pachete de sprijin pentru creșterea capacității administrative a UAT

Cheltuieli echipamente/kituri pentru activitățile specifice membrilor echipelor comunitare integrate

22,500 lei/UAT

Cheltuieli echipamente de birou pentru echipele comunitare integrate (mobilier, tablete, laptop, imprimante etc.)

28,019.10 lei

cu respectarea pragurilor prevăzute în Ghidul solicitantului – Condiții specifice PoIDS

Cheltuieli reamenajare/reabilitare/ modernizare și dotări spații de lucru (FEDR)

48,348.25 lei

Cheltuieli pentru pachetele salariale ale membrilor echipei comunitare integrate

914,123.84 lei

ATENȚIE!

Redistribuirea bugetului se poate face doar între cheltuielile din același pachet, exceptând cheltuielile de tip FEDR.

În cazul pachetului de sprijin pentru persoane vulnerabile, redistribuirea sumelor se poate face doar între cele două categorii de cheltuieli care compun pachetul.

În cazul pachetului de sprijin pentru creșterea capacității administrative a UAT-urilor rurale (comune), redistribuirea sumelor se poate face doar între trei categorii de cheltuieli, cu excepția cheltuielilor de tip FEDR.

Vă adresăm rugămintea să transmiteți documentele de aplicare către UJSS/AJPIS, după cum urmează:

- în format electronic, la adresa de e-mail corespunzătoare județului dumneavoastră -  Anexa 12 sau

- în format fizic, la adresa AJPIS din județul dumneavoastră - Anexa 13.

Ne exprimăm încrederea că împreună putem contribui semnificativ la implementarea acestui proiect major, care vizează în principal dezvoltarea și furnizarea serviciilor comunitare integrate, la nivel local, eficiente și adaptate nevoilor oamenilor, în vederea îmbunătățirii calității vieții acestora.

 

        Copyright © 2004-2025 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.