www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Știri 18 NOIEMBRIE 2010 - ZIUA EUROPEANĂ A INFORMĂRII EUROPENE DESPRE ANTIBIOTICE

18 NOIEMBRIE 2010 - ZIUA EUROPEANĂ A INFORMĂRII EUROPENE DESPRE ANTIBIOTICE

Utilizarea  inadecvată a antibioticelor este cauza rezistenţei la antibiotice. Prescrieţi-le cu prudenţă pentru a le păstra eficacitatea.”

Rezistenta la antibiotice este una dintre cele mai importante amenintări pentru siguranta pacientilor în spitalele din Europa. Bacteriile rezistente la antibiotice reprezintă o prezenţă zilnică în multe spitale europene, unde afectează siguranta pacientului si cresc morbiditatea si mortaliatea, ca  si durata medie de spitalizare.

Ca parte a unei largi initiative europene, Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) împreună cu autoritătile de sănătate din Uniunea Europeană au lansat Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice, o initiativă europeană de sănătate publică, care este marcată anual pe data de 18 noiembrie 2008.

România se alătură azi din nou eforturilor Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) de a readuce in atenţia specialiştilor, a factorilor implicaţi în producerea, prescrierea şi distribuirea antibioticelor, dar şi a publicului larg, problematica rezistenţei la antibiotice.

În acest an, campania prilejuită de Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice se derulează sub sloganul Utilizarea  inadecvată a antibioticelor  este cauza rezistenţei la antibiotice. Prescrieţi-le cu prudenţă pentru a le păstra eficacitateaCampania se adresează în mod special personalului medical din spitale şi anume: medicilor care  prescriu medicamente, comisiilor medicamentului, managerilor şi farmaciştilor şi altor categorii de personale  pentru a reduce folosirea inutilă a antibioticelor.  În egală măsura campania se  adresează şi medicilor de familie pentru a susţine activităţile derulate în anul 2009.

Rezistenţa la antibiotice este, un fenomen legat de modalitatea şi magnitudinea utilizării lor, iar utilizarea inadecvată a acestora este principala cauză a rezistenţei la antibiotice. Studii europene au arătat că este foarte probabil ca un pacient spitalizat să primeasca antibiotice şi că un procent de până la 50% din toate antibioticele utilizate în spitale pot fi prescrise inadecvat. Utilizarea inadecvată a antibioticelor poate include diverse aspecte şi a fost dovedit că poate conduce la infectarea pacienţilor sau fenomene de colonizare cu bacterii rezistente la antibiotice precum Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA), enterococi rezistenţi la vancomicină (VRE)  şi bacili gram negativi cu rezistenţă crescută,  în aceeaşi măsură fiind asociată cu o incidenţă crescută a infecţiilor cu Clostridium difficile.

Mesaje cheie pentru personalul care prescrie medicamente în spitale

Mesaje cheie pentru personalul care prescrie medicamente în sistemul de asistenţă medicală primară

Declaratii publice în sprijinul Zilei Europene a Informării despre  Antibiotice

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.