Evoluţia cazurilor de viroze respiratorii, pneumonii, gripă în sezonul 2018- 2019, comparative cu sezonul epidemic anterior
In România este, oficial, începând din data de 30 ianuarie 2019, epidemie de gripă, după ce s-au înregistrat 3 săptămâni epidemice consecutiv și 54 de decese din cauza acestei afectiuni.
Conform raportărilor din teritoriu, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute ,a gripei si pneumoniilor a crescut cu peste 20% faţă de nivelul așteptat pentru aceasta perioada. In judetul Neamt, in ultimele patru saptamani s-au inregistrat urmatoarele inbolnaviri prin infectii respiratorii acute, pneumonii si gripa:
AFECȚIUNEA RESPIRATORIE NUMĂR CAZURI |
SĂPTĂMÂNA 31.12.2018-06.01.2019 |
SĂPTĂMÂNA 07.01.2019–13.01.2019 |
SĂPTĂMÂNA 14.01.2019-20.01.2019 |
SĂPTĂMÂNA 21.01.2019-27.01.2019 |
---|---|---|---|---|
GRIPA |
1 |
4 |
14 |
31 |
VIROZE |
1.067 |
1.505 |
2.051 |
2.436 |
PNEUMONII |
209 |
435 |
405 |
573 |
In saptamana 21.01-27.01.2019 de supraveghere epidemiologica numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 2436, cu un numar de 65 internari , marcand o tendinta crestere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (2.051 cazuri cu 45 bolnavi internati ) cu 15,8% mai mare decat cel notificat in aceeasi perioada a sezonului 2017-2018 (1.973 cazuri). Numarul de pneumonii raportate, a fost de 573 cu un numar de 134 internari ( fata de 405 cu 138 internari saptamana precedenta). Din analiza pe grupe de varsta se constata ca, ratele de incidenta cele mai crescute pentru IACRS si pneumonie se inregistreaza la grupele de varsta 0-1 ani, 2-4 ani și peste 65 ani.
Activitatea gripala a avut un trend crescator, a evoluat cu intensitate medie, cu aparitia de cazuri sporadice in judetul Neamt.
S-au inregistrat 31 cazuri de gripa (16 cazuri la grupa de varsta 15-49 ani, 9 cazuri la grupa de varsta 50-64 ani, 6 la grupa de varsta de peste 65 ani, in zona arondata SJU P. Neamt) comparativ cu un numar de 5 cazuri inregistrate in aceeasi saptamana a anului anterior, pe teritoriul judetului Neamt .
Precizam faptul ca in acest sezon de supraveghere epidemiologica a infectiilor respiratorii acute, pneumoniilor si gripei s-au raportat pe teritoriul judetului un numar de 50 cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripa, cu forme usoare si medii de boala, la pacienti nevaccinati.
In saptamana precedenta s-au recoltat 5 probe pentru cazurile clinice compatibile cu diagnosticul de gripa care au fost trimise la Institutul Cantacuzino Bucuresti pentru confirmare. Din probele trimise in saptamanile anterioare s-au confirmat pana in prezent 2 probe (virus gripal AH1 respectiv virus gripal AH3). Pentru precizarea diagnosticului de gripa, Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt (47 solicitari in luna ianuarie din care doua pozitive) Spitalul Municipal de Urgenta Roman si Spitalul Orasenesc Tirgu Neamt au achizitionat teste rapide de diagnostic al gripei.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca in unele cazuri, gripa poate conduce la complicatii severe si deces, iar cel mai eficient mod de a preveni boala este vaccinarea. Pentru ca virusurile gripale se schimba in fiecare an, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala anual.
Vaccinarea antigripală este recomandată grupelor de populaţie care pot transmite gripa cât şi persoanelor cu risc crescut de a face complicaţii datorate gripei (persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide).
Vaccinul gripal distribuit în acest an conţine antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul AH1N1 pdm09, AH3N2 şi B.
Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie, în spitale şi unităţi medico-sociale. În sezonul gripal 2018-2019 s-au administrat 34.606 doze de vaccin antigripal, cu vaccin distribuit gratuit de catre Ministerul Sănătății. In cabinetele medicilor de familie mai sunt 194 de doze de vaccin gripal. S-a solicitat Ministerului Sănătății o suplimentare de 3.058 de doze.
Datorită creşterii numărului de infecţii respiratorii acute şi declarării epidemiei de gripa facem apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:
- consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
- izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
- evitarea aglomeraţiilor;
- evitarea contactului cu persoanele bolnave;
- păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
- respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);
- spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
- creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
- aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
- îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
- evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
- purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
- triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
- continuarea vaccinării antigripale.
Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală( frison, febră (39-40°C), dureri de cap, ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, stare de slăbiciune generală, senzaţia de înţepături în nas şi gât, strănut, secreţii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare), se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. In acest context, la recomandarile Ministerului Sănătății institutia noastra a transmis catre Inspectoratul judetean Scolar, instituirea unor masuri de prevenire a imbolnavirilor in unitatile de invatamant, astfel :
- realizarea triajului zilnic in colectivitati scolare;
- in eventualitatea in care la nivelul unitatii se inregistreaza focare de infectii respiratorii acute/gripa cu minimum 3 cazuri/clasa, respectiv o rata de absenteism de peste 20 % din efectivul unitatii de invatamant din aceasta cauza, timp de trei zile consecutive, se pot lua masuri de suspendare temporara a cursurilor scolare in clasa, respectiv scoala, pentru o perioada stabilita de DSP, dar nu mai mare de 5 zile lucratoare. Suspendarea activitatii se va face in functie de contextul epidemiologic, etapizat, evitandu-se intreruperea activitatii in intreaga unitate scolara.
- anuntarea DSP asupra inregistrarii de focare/ absenteism de peste 20% din efectivul unitatii din cauza afectiunilor respiratorii acute/ gripa.
Începând cu data de 28.01.2019 s-a instituit raportarea zilnică a cazurilor de afecțiuni respiratorii/ absenteism din cadrul unităților școlare.
În această perioadă, instituţia noastra, la recomandarile Ministerului Sănătății, a transmis unităților spitalicești din judet, un set de măsuri suplimentare:
- Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.
- Instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator.
- Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactii pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.
- Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia.
- Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.