www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială a Diabetului, 14 noiembrie 2013

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială a Diabetului, 14 noiembrie 2013

Slogan: „Înţelege diabetul, preia controlul!

În fiecare an, în data de 14 noiembrie, întreaga lume celebrează „Ziua Mondială a Diabetului”. Tema campaniei de informare-educare a populaţiei este „Educaţie şi prevenţie în diabet”, iar sloganul  „Înţelege diabetul, preia controlul !”

Scopul campaniei este:

 • conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos în profilaxia diabetului;
 • stoparea ascensiunii numărului persoanelor cu diabet şi a complicaţiilor afecţiunii.

Obiectivele campaniei sunt:

 • informarea populaţiei asupra efectului benefic al adoptării unor comportamente sănătoase (mişcare zilnică, nutriţie corectă, controlul greutăţii) în profilaxia diabetului şi a complicaţiilor sale;
 • conştientizarea populaţiei cu privire la rolul individului în promovarea propriei stări de sănătate.

Statisticile OMS estimează că la nivel mondial sunt 371 milioane de persoane care au diabet zaharat. În România, conform statisticilor naţionale, în anul 2012 s-au înregistrat 33528 cazuri noi de diabet zaharat, cel mai mare număr de cazuri noi de diabet zaharat înregistrându-se în judeţul Dâmboviţa (2425), iar cel mai mic număr de cazuri noi, respectiv 111, în judeţul Giurgiu.

În judeţul Neamţ, în anul 2012, s-au înregistrat 1539 cazuri noi de diabet zaharat, din care 11 cazuri  diabet zaharat juvenil, 212 cazuri diabet zaharat tip I şi 1.316 cazuri tip II. La 31 decembrie 2012, în judeţul Neamţ, erau rămaşi în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică 21284 bolnavi cu diabet zaharat.

Pentru marcarea Zilei Mondiale a Diabetului, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ prin Compartimentul de Evaluare si Promovare a Sănătăţii desfăşoară  următoarele activităţi:

 • miercuri, 13 noiembrie 2013: postarea pe site-ul DSP Neamţ a materialelor informative referitoare la eveniment;
 • joi, 14 noiembrie 2013:
  • activitate de informare şi educare a populaţiei organizată la „Natur House” din Piatra Neamţ (Complex Laguna)- determinarea glicemiei, măsurarea tensiunii arteriale şi a greutăţii corporale, consiliere nutriţională şi distribuirea de pliante şi broşuri de educaţie pentru sănătate, orele 8,30 – 10,30;
  • activitate de informare şi educare a populaţiei organizată la Farmacia „Centrum – Mina SRL” din Roman (măsurarea greutăţii şi a tensiunii arteriale, determinarea glicemiei) şi distribuirea de pliante şi broşuri de educaţie pentru sănătate, orele 08,00 – 11,00;
 • intervalul 11 -15 noiembrie 2013: distribuirea de postere şi pliante de educaţie pentru sănătate în cabinetele medicilor de familie şi în cabinetele medicale şcolare.

        Copyright © 2004-2020 Direcția de Sănătate Publică Neamț.