www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - vaccinarea antigripală, sezonul 2023-2023

COMUNICAT DE PRESĂ - vaccinarea antigripală, sezonul 2023-2023

Vaccinarea antigripală în fiecare an este cea mai eficientă măsură de a preveni gripa şi complicaţiile severe cauzate de virusul gripal.

Vaccinul antigripal ajută sistemul imunitar să producă anticorpi. Dacă vi s-a administrat vaccinul antigripal și intrați în contact cu virusul gripal, vaccinul vă poate feri de îmbolnăvire. Vaccinul începe să îşi facă efectul în două săptămâni.

Vaccinul antigripal este foarte sigur. Vaccinurile antigripale sunt administrate de mai bine de 60 de ani la milioane de oameni din întreaga lume.

Vaccinarea trebuie, în mod ideal, efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de  virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă durează din octombrie până în luna mai. Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusuri gripale.

Vaccinul antigripal nu vă poate îmbolnăvi de gripă.

Vaccinul antigripal nu oferă protecție împotriva virusului COVID-19 sau împotriva altor virusuri respiratorii.

În sezonul 2023-2024, Campania de vaccinare antigripală, se derulează prin cabinetele medicilor de familie după o procedură nouă:

 1. vaccinul antigripal va fi procurat de către fiecare pacient asigurat în parte de la farmacie, pe baza unei prescripții electronice emise de către medicul de familie,
 2. pacientul revine la cabinetul medicului de familie unde îi va fi administrat vaccinul.

În cazul în care vaccinul nu va fi administrat imediat după ce a fost preluat de la farmacie, acesta trebuie păstrat în frigider la o temperatură de 2-8 grade Celsius. Se recomandă respectarea acelorași condiții de temperatură și pe perioada transportului. Vaccinul va fi păstrat în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.

Următoarele categorii de persoane asigurate beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință al vaccinului împotriva gripei:

 1. copii cu vârsta ≥ 6 luni și < 19 ani;
 2. gravide;
 3. persoane cu vârsta ≥ 19 ani și < 65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații:
  • au fost diagnosticate cu boli cronice - cardiovasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice, boli metabolice, oncologice, autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, infecție HIV/SIDA, imunosupresie congenitală;
  • urmează terapie imunosupresoare;
  • au transplant de organe;
 4. persoane cu vârsta de peste 65 de ani;
 5. personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar.

Persoanele asigurate cu vârsta ≥ 45 de ani și < 65 de ani, fără boli cronice beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 50% din prețul de referință al vaccinului antigripal.

În sezonul 2023/2024 sunt utilizate vaccinuri inactivate cu doză standard, vaccinuri inactivate cu doză crescută sau vaccinuri vii atenuate, care corespund recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (pentru emisfera de nord) și deciziei Uniunii Europene.

Efectele secundare frecvente ale vaccinului antigripal sunt ușoare. După administrarea vaccinului antigripal, pot apărea reacţii adverse care pot dura câteva zile - durere, roşeaţă şi inflamarea locului în care a fost administrată injecţia, dureri de cap, dureri musculare şi oboseală. Reacţiile grave sunt foarte rare; o reacţie alergică gravă apare la una dintr-un milion de persoane.

Nu ar trebui să administrat vaccinul antigripal persoanelor care au prezentat o reacţie alergică gravă (reacţie anafilactică) la administrarea unei doze anterioare de vaccin antigripal sau la orice componentă a acestuia. Persoanelor care suferă de neutropenie severă (niveluri scăzute ale unui anumit tip de celule albe din sânge) sau care au tratament cu două medicamente denumite combinaţii de inhibitori de punct de control, care sunt utilizate pentru tratarea cancerului nu ar trebui să li se administreze niciun vaccin antigripal.

Imunizarea trebuie amânată la pacienții cu afecțiuni febrile sau infecții acute.

Pentru a limita răspândirea gripei dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive:

 • Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.
 • Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați. Apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit.
  Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.
 • Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul.
 • Stați acasă când sunteți bolnav.
 • Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical.

Contactați medicul dumneavoastră de familie pentru a afla cum puteți să vă vaccinați antigripal la cabinet!

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.