www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - vaccinare anti COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca

COMUNICAT DE PRESĂ - vaccinare anti COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca

În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

Începând din data de 8 martie 2021 este disponibilă programarea la vaccinarea cu vaccinul AstraZenecca, pentru toate persoanele cu vârsta peste 18 ani, în următoarele centre de vaccinare:

  • Piatra Neamţ  - Campusul Liceului Tehnologic Economic Administrativ,
  • Bicaz  - Bloc ANL,
  • Cordun  - Căminul Cultural Simioneşti,
  • Pipirig  - Baza sportivă multifuncţională.

Fiecare centru are disponibile  60 de locuri pe zi.

Se pot programa persoanele care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19,  fac parte din Etapa I - personalul medical și din servicii sociale, și Etapa a II-a  - cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale, inclusiv personalul din unitățile de învățământ.

Modalitățile de programare la vaccinare sunt: individual, prin aparținători sau prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie/curant, cât și prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2.

Nicio componentă a acestui vaccin nu poate provoca boala COVID-19.

Informații despre vaccinurile împotriva COVID-19 puteți găsi pe pagina Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România https://www.anm.ro, secțiunea COVID-19, Vaccinare COVID-19.

        Copyright © 2004-2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț.