www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESA - Situația COVID-19 la 2 august 2022

COMUNICAT DE PRESA - Situația COVID-19 la 2 august 2022

Până astăzi, 2 august 2022, în județul Neamț au fost confirmate 45.405 de cazuri noi de infectare cu

SARS Cov 2 și 2.014 cazuri de reinfecții. Au fost raportate, în total, de la începutul pandemiei, 1.624 de decese.

În ultimele 7 zile, 593 persoane, din care 67 de copii, au fost confirmate cu Covid – 19, cu 178 mai multe decât în săptămâna anterioară. Din cele 593 persoane infectate, 273 erau vaccinate împotriva covid-19.
În acest interval au fost raportate 3 decese – 2 femei și un bărbat, cu vârste cuprinse între 52 și 92 de ani, nevaccinați și cu multiple comorbidități metabolice și neurologice.

grafic 1
Grafic  1 Cazuri de COVID-19, 01.07-01.08.2022

grafic 2
Grafic  2 Cazuri de COVID-19, 01.07-01.08.2022, pe grupe de varsta

În prezent, 120 de persoane infectate cu SARS Cov 2 sunt internate în spitalele din județ, din care 7 copii. 63% din pacientii internati au forme medii și severe de COVID-19. 22 persoane din cele internate sunt vaccinate. În secția ATI ale Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț este internată o persoană confirmată COVID-19 și în secția ATI ale Spitalului Municipal de Urgență Roman sunt internate 4 persoane. Nici unul dintre cei 5 pacienți internați în ATI nu este vaccinat împotriva COVID-19.

Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț are trend crescător și a ajuns, astăzi, la 1,76 cazuri la 1.000 de locuitori. 7 UAT-uri au peste 3 cazuri confirmate la 1.000 de locuitori.

grafic 3
Grafic  3 Incidența COVID-19, 01.07-02.08.2022

În ultima săptămână au fost testate 2.619 persoane, fiind procesate 2.920 de teste, din care 77% teste rapide antigenice. 527 de  teste rapide au fost efectuate de către medicii de familie, în 64 de cabinete de medicină de familie.
Procentul de pozitivare a testelor este de 28%.
Au fost testate până în prezent 183.324 de persoane, fiind lucrate în total 451.236 de teste.

grafic 4
Grafic  4 Testare COVID-19, 01.07-01.08.2022

Direcția de Sănătate Publică Neamț efectuează anchete epidemiologice tuturor persoanelor confirmate
COVID-19 pozitiv. Pacienţilor li se recomandă izolarea la domiciliu şi monitorizarea prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate.
Au fost continuate anchetele epidemiologice ale focarelor în desfășurare. A fost depistat un nou focar COVID-19 în cadrul unei unități sanitare cu paturi - sunt infectate 8 persoane.

REAMINTIM URMĂTOARELE:

Orice persoană care prezintă cel puțin unul din următoarele semne și simptome: tuse, febră, scurtarea respirației, durere în gât, pierderea mirosului, pierderea sau alterarea gustului, cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături, și/sau diaree, poate efectua imediat un test rapid de antigen. În cazul în care prezentați simptome dar testul rapid antigen are rezultat negativ este necesară testarea RT-PCR.

Testul rapid antigenic ar trebui efectuat în maximum 5 zile după data debutului sau în maximum 7 zile după data expunerii. Dacă data expunerii nu este cunoscută, testul rapid antigenic ar trebui efectuat cât mai curând posibil. În cazul în care ați intrat în contact cu o persoană înfectată cu SARS Cov 2 ar trebui să aşteptați trei până la cinci zile înainte de a efectua un test rapid. Testarea prea devreme, înainte ca virusul să aibă şansa de a se replica, creşte şansele unui fals negativ.

Pentru pacienţii care prezintă un rezultat pozitiv la testarea pentru detecţia virusului SARS-CoV-2 nu se poate infirma diagnosticul COVID-19 ca urmare a rezultatului negativ al unui alt test.

În județul Neamț sunt 10 centre de permanență, 97 de cabinete ale medicilor de familie și o farmacie în care sunt efectuate, GRATUIT, de către personal medical autorizat, teste rapide antigen persoanelor cu simptome specifice de COVID-19. Lista medicilor de familie care fac teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19, a centrelor de permanență și a farmaciilor din județul Neamț în care sunt efectuate teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19 poate fi consultată pe site-ul Direcției de Sănătate Publică - secțiunea Coronavirus – Unități sanitare care efectuează testare rapidă pentru depistarea COVID-19, NEAMȚ.

De asemenea, au fost organizate 3 centre de testare, pentru persoanele care prezintă simptome specifice de
COVID-19, în cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, Spitalului Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț și Spitalului Orășenesc „Sf. Ierarh Nicolae” Bicaz.

Vaccinarea este cea mai bună formă de protecţie împotriva virusului SARS-CoV-2.

Persoanele de orice vârstă cu afecțiuni pre-existente au o probabilitate mai ridicată să se îmbolnăvească grav, să necesite spitalizare și să moară din cauza COVID-19. Cu cât mai multe afecțiuni pre-existente are o persoană, cu atât mai mare este riscul de a face o formă gravă de COVID-19.

De aceea, vaccinarea este recomandată cu tărie pentru aceste persoane. S-a dovedit că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure și eficiente pentru persoanele cu comorbidități. Prin urmare, prezența uneia sau mai multor afecțiuni de sănătate pre-existente ar trebui să fie un motiv suplimentar pentru vaccinare, și nu pentru a amâna vaccinarea.

Vaccinarea este sigură, voluntară și gratuită!

De la 1 iulie, în România, vaccinarea anti-COVID se face doar în cabinetele medicilor de familie. Contactați medicul dumneavoastră de familie pentru a afla cum puteți să vă vaccinați la cabinet!

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.