www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Gripa aviară, recomandări pentru populație

COMUNICAT DE PRESĂ - Gripa aviară, recomandări pentru populație

COMUNICAT DE PRESĂ - Gripa aviară, recomandări pentru populație

Gripa aviară este o boală infecţioasă a păsărilor cauzată de mutaţia de tip A a virusului gripal. Boala a fost descoperită  acum mai mult de 100 de ani în Italia şi s-a răspândit în întreaga lume. 

Toate păsările sunt predispuse la infecţie cu gripă aviară, deşi unele specii sunt mai rezistente la infecţie decât altele. Păsările migratoare – raţele sălbatice, în mod special – sunt sursa naturală de gripă aviară, ele fiind şi cele mai rezistente la infecţii. Păsările domestice, inclusive găinile şi curcanii sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripă fatală.

Omul se îmbolnăveşte prin contactul direct cu păsările afectate.

Semnele şi simptomele gripei aviare constau în frison, febră (39-40°C), dureri de cap, ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, tuse seacă, chinuitoare, respiraţie dificilă, stare generală alterată).

Dacă o persoană consideră că a fost expusă gripei aviare, trebuie să-şi urmărească starea de sănătate timp de 10 zile de la un presupus contact cu o sursă de infecţie. La apariţia primelor semne şi simptome de boală trebuie să se prezinte imediat la medic.

Recomandăm populaţiei următoarele măsuri de prevenire a îmbolnăvirii:

 1. Spălaţi-vă cu apă şi săpun pe mîini, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se procedează la ştergerea mâinilor cu alcool sanitar.
 2. Solicitaţi autorităţile sanitar – veterinare pentru colectarea cadavrelor de păsări şi eventuala sacrificare a celor vii contacte.
 3. Nu consumaţi  carnea păsărilor care au fost în contact cu păsări infectate/moarte precum şi a ouălor de la păsările infectate.
 4. Nu consumaţi produse din carne de pasãre incomplet prelucrată termic, inclusiv mâncãruri care conţin sânge provenit de la acestea.
 5. Evitaţi zonelor în care se pot afla pãsãri infectate cu virusul H5N8, cum ar fi pãsãrile din curţi, ferme şi pãsãrile din pieţele de pãsãri vii.
 6. Când preparaţi hrana:
  • separaţi carnea crudã de cea prelucratã termic sau de alimentele care sunt gata de consumat.
  • nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tãiat pentru a pregãti carnea crudã şi alimentele care sunt gata de consumat.
  • spălaţi–vă pe mâini între operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic.
  • nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezatã înainte de a fi prelucratã termic.
  • toate alimentele provenite de la pãsãri, inclusiv ouă sau sânge, trebuie prelucrate termic cu atenţie. Gălbenuşurile ouălor nu trebuie să fie lichide sau sã se prelingã.
  • înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun.
  • nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic.
  • după manipularea păsărilor sau ouălor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.

        Copyright © 2004-2020 Direcția de Sănătate Publică Neamț.