www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Depistarea activă a tuberculozei în jud. Neamț

COMUNICAT DE PRESĂ - Depistarea activă a tuberculozei în jud. Neamț

Proiectul „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” a ajuns la final.

Acest proiect, care a fost implementat în strânsă colaborare cu Ministerul Sănătății, Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei şi Fundația Romanian Angel Appeal și a fost finanţat de Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei, a avut ca scop identificarea timpurie a cazurilor de tuberculoză, pentru stabilirea diagnosticului și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei acasă, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar.

În cadrul proiectului, s-au desfășurat activități de screening în 54 de localități selectate pe criterii epidemiologice. Echipele mobile ale DSP Neamț (alcătuite din medici pneumologi, medici epidemiologi, asistenți medicali şi registratori)  au colectat probe de spută (expectorație) care apoi au fost testate cu mijloace de testare moderne în laboratoarele județene.
În cadrul acțiunii de depistare activă a TB au fost evaluate 2.244 persoane cu  vârste de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, cetățeni români, indiferent de statutul de asigurat.

Prin intermediul acestui proiect, au fost identificate 38 de cazuri suspecte de tuberculoză, care au fost direcționate către diagnosticare, tratament și consiliere adecvată.

În România, diagnosticul şi tratamentul tuberculozei sunt gratuite pentru pacienți. Cheltuielile cu tratamentul sunt suportate prin Programul Național de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei (PNPSCT), indiferent de statutul de asigurare pentru sănătate al pacientului. Finanțarea PNPSCT este asigurată din surse interne și internaționale.

Echipa noastră dorește să transmită sincere mulțumiri tuturor partenerilor și personalului medical implicat în proiect pentru dedicarea și eforturile lor. De asemenea, ne exprimăm recunoștința față de partenerii locali care ne-au sprijinit în realizarea acestei inițiative de sănătate publică.


        Copyright © 2004-2023 Direcția de Sănătate Publică Neamț.