www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - „ESTE VARĂ! Apără-te singur de bolile cu transmitere digestivă!”

COMUNICAT DE PRESĂ - „ESTE VARĂ! Apără-te singur de bolile cu transmitere digestivă!”

În anotimpul cald frecvenţa bolilor infecţioase cu transmitere digestivă (boala diareică acută, toxiinfecţiile alimentare) este crescută. 

Boala diareică acută este o îmbolnăvire survenită brusc, caracterizată printr-o frecvenţă mai mare, o consistenţă scăzută şi aspect diferit al scaunelor faţă de normal.

Prin scaunele diareice se pierd apă şi săruri minerale (deshidratare) ajungându-se la epuizarea bolnavului sau la deces în cazul sugarilor şi copiilor mici.

Boala diareică acută poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau paraziţi care pătrund în organism prin apă şi alimente.

Sindromul hemolitic-uremic este un sindrom clinic sever care se caracteri-zează prin insuficienţă renală acută, anemie şi o scădere severă, bruscă a număru-lui de trombocite. Apare în special la copiii cu vârsta sub 5 ani şi este determinat de Escherichia coli enterohemoragic, virulenţa tulpinilor acestui tip datorându-se, în principal, unor toxine denumite shigatoxine sau verotoxine.

Toxiinfecţiile alimentare sunt îmbolnăviri acute de cauză toxică sau in-fecţioasă, apărute la maximum 72 de ore după consumul unor alimente contami-nate cu microorganisme sau toxine microbiene şi caracterizate prin greţuri, vărsă-turi, dureri abdominale, diaree cu sau fără febră, ameţeli, stare de şoc. Germenii implicaţi în apariţia toxiinfecţiilor alimentare aparţin mai multor genuri microbi-ene cum ar fi: Salmonella, Shigella, Escherichia Coli, Proteus, Clostridium. Aceştia produc îmbolnăvirea datorită înmulţirii lor în aliment şi/sau toxinei pe care o eliberează.

Alimentele implicate cel mai frecvent în producerea toxiinfecţiilor alimentare sunt: preparatele de ouă şi carne, lactatele, cremele, maioneza, îngheţata. Toxiinfecţiile alimentare sunt mai frevente în sezonul estival, iar gravitatea clinică depinde de germenii incriminaţi precum şi de cantitatea de aliment ingerată.

Măsuri de profilaxie

  1. evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate;
  2. asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4 – 8 º C, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2 – 3 ore de la preparare (refrigerare);
  3. consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;
  4. în cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70º C;
  5. evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate;
  6. spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea alimentelor;
  7. spălarea cu apă şi săpun a mâinilor înaintea de prepararea alimentelor, înainte de fiecare masă, după folosirea toaletei şi după schimbarea scutecelor bebe-luşilor;
  8. evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă vreo leziune sau infecţie  (panariţiu) la nivelul mâinilor/degetelor - în cazul în care acest lucru nu este posibil, trebuie folosit un pansament steril care să izoleze complet leziunea/infecţia de exterior;
  9. spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor înainte de consumarea lor;
  10. păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor;
  11. asigurarea condiţiilor necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte sau animale;
  12. folosirea doar a surselor de apă potabilă pentru preparea alimentelor şi consumul uman - o atenţie deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;
  13. fierberea apei este obligatorie, în cazul în care există îndoieli asupra calităţii surselor de apă potabile ce sunt folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor;
  14. evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă, precum îngheţată, prăji-turi, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc.;
  15. fierberea laptelui, în cazul în care acesta nu este pasteurizat.

În prezenţa febrei, vărsăturilor repetate, scaunelor frecvente şi lichide (cu mucozităţi şi sânge) prezentarea la medic este obligatorie! 

Este contraindicată administrarea fără avizul medicului a medicamentelor an-tidiareice şi a antibioticelor.

        Copyright © 2004-2018 Direcția de Sănătate Publică Neamț.