www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Ziua Naţională fără Tutun 21 noiembrie 2019 - Ziua Națională fără Tutun COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Națională fără Tutun, 21 noiembrie 2019

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Națională fără Tutun, 21 noiembrie 2019

SLOGAN: „Pentru sănătate spune NU consumului de tutun!”

În fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun” având scopul de a conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli/dizabilități/decese premature) atrasă de consumul de tutun și a stimula modificări comportamentale și măsuri legislative specifice.

În România se înregistrează o prevalență semnificativă a consumului de tutun, peste 5 milioane şi jumătate de fumători, dintre care mai mult de 5 milioane fumează zilnic. Consumul produselor noi de tutun (produsele cu tutun care se încălzeşte), peste 230000 de adulţi  şi al ţigărilor electronice se conturează ca o nouă ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, mai ales în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate al acestor produse (efecte hepatolitice observate în studii experimentale pentru produsele cu tutun care se încălzeşte, respectiv pneumonia de tip chimic pentru ENDS).  Studiul GATS România 2018 a arătat că PREVALENȚA CONSUMULUI DE TUTUN ÎN ROMÂNIA ESTE DE 30,7%.

Povara economică și costurile pentru sănătate cauzate de consumul de tutun pot fi reduse prin implementarea măsurilor Convenției Cadru pentru Controlul Tutunului a OMS, măsuri care s-au dovedit a fi eficiente şi pe care România le implementează de la adoptarea lor. Fiind una dintre ţările care au ratificat Convenția Cadrul pentru Controlul Tutunului a Organizației Mondiale a Sănătății, România și-a asumat un angajament internaţional de a continua să pună accentul pe sănătate prin implementarea fiecăreia dintre acţiunile aferente pachetului MPOWER: Monitorizare (şase studii în cadrul  Sistemului Global de Supraveghere a Tutunului (Global Tobacco Surveillance System - GTSS) sub egida OMS/CDC), Protecţie, prin interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise în anul 2016, Oferirea de ajutor pentru renunţarea la fumat, avertizare (Warning) prin introducerea avertismentelor grafice pe pachetele de ţigări, implementarea legislaţiei privind  publicitatea, promovarea şi sponsorizarea produselor din tutun (Enforce bans), creşterea (Raise) taxelor pe tutun.

Cu toate măsurile remarcabile pe care România le-a luat pentru combaterea acestui flagel, între anii 2011 şi 2018, consumul de tutun în România a crescut cu 14,9%, mai ales prin creşterea consumului în rândul tinerilor din grupa de vârstă 15-24 de ani (cu o creştere relativă de 48,3%) şi al femeilor (cu o creştere relativă de 27%), în condiţiile în care proporţia celor care au avut o tentativă de renunţare la fumat în ultimul an a suferit o scădere relativă semnificativă, comparativ cu 2011 (de 37%), chiar dacă aproape 5 din 10 fumători (48,2%) afirmă  că vor să  renunţe la acest obicei în viitor.

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar din România sunt fumători, iar  42.000 de decese pe an se datorează fumatului. Fumatul omoară mai mult decât alcoolul, accidentele de circulație, drogurile, obezitatea, tentativele de sinucidere, toate la un loc.

Campania din acest an este un apel pentru sănătate prin sloganul: „Pentru sănătate spune NU consumului de tutun!”

Scopul campaniei este prevenirea consumului de tutun în orice formă printr-o informare corectă şi conştientizare asupra beneficiilor renunțării la fumat.

Pentru marcarea Zilei Naționale fără Tutun Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății organizează următoarele activități:

  • Transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ, personalului medical din cabinetele medicale școlare și rețeaua de medicină de familie prin intermediul poştei electronice;
  • Activităţi de informare-educare în comunităţi derulate de personalul compartimentului și de asistenţii medicali comunitari, mediatorii sanitari, personalul cabinetelor medicale școlare;
  • Postarea pe site-ul DSP Neamţ și pe pagina de facebook a compartimentului a comunicatului de presă și a unor materiale grafice (infografic, postere, pliante).

În România, Campania cu sloganul „Pentru sănătate spune NU fumatului!” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

        Copyright © 2004-2025 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.