www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Ziua Naţională fără Tutun 19 noiembrie 2020 - Ziua Națională fără Tutun COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Națională fără Tutun, 19 noiembrie 2020

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Națională fără Tutun, 19 noiembrie 2020

SLOGAN: „COVID-19 – UN MOTIV ÎN PLUS PENTRU A RENUNŢA LA FUMAT!”

În fiecare an,  în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun” care are scopul de a conştientiza publicul şi decidenţii politici în legătură cu enorma povară socială (boli/ di-zabilități/decese premature) generată de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru inițierea de  modificări comportamentale și măsuri legislative adecvate.

Anul acesta, campania se desfășoară pe toată durata lunii noiembrie într-un cadru nou, generat de pandemia COVID-19. Datele cumulate până în prezent sugerează că fumatul/vaping-ul se asociază cu o severitate crescută a bolii.  

În România se înregistrează o prevalență semnificativă a consumului de tutun, peste 5 milioane şi jumătate de fumători. Studiul GATS România 2018 a arătat că PREVALENȚA CONSUMULUI DE TUTUN ÎN ROMÂNIA ESTE DE 30,7%. Mai mult de 4 din 10 români în vârstă de cel puțin 15 ani fu-mează 20 sau mai multe țigări pe zi și 3,4% (203.000) din populaţia adultă a României utilizează curent țigări electronice. Consumul produselor noi de tutun (produsele cu tutun care se încălzeşte şi al ţigărilor electronice se conturează ca o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, mai ales în lu-mina celor mai recente date privind impactul pe sănătate al acestor produse (efecte hepatolitice observate în studii experimentale pentru produsele cu tutun care se încălzeşte, respectiv pneumonia de tip chimic pentru ENDS).  

În intervalul 2011 - 2018, consumul de tutun în România a crescut cu 14,9%, mai ales prin creşterea consumului în rândul tinerilor din grupa de vârstă 15-24 de ani (cu o creştere relativă de 48,3%) şi al femeilor (cu o creştere relativă de 27%), în condiţiile în care proporţia celor care au avut o tentativă de renunţare la fumat în ultimul an a suferit o scădere relativă semnificativă, comparativ cu 2011 (de 37%), chiar dacă aproape 5 din 10 fumători (48,2%) afirmă  că vor să se renunţe la acest obicei în viitor.

În contextul actualei pandemii de COVID-19, pornind de la riscul suplimentar generat de asocierea dintre fumat și COVID-19, campania din acest an este un apel pentru sănătate prin sloganul: „COVID-19—UN MOTIV ÎN PLUS PENTRU A RENUNȚA LA FUMAT!

Scopul campaniei este reducerea prevalenţei persoanelor care consumă tutun, chiar şi  în scop expe-rimental, printr-o informare şi conştientizare cu privire la efectele nocive ale tutunului, indiferent de forma în care este utilizat (produse clasice, produse noi sau ţigară electronică) și la riscul suplimen-tar generat de asocierea fumatului cu infectarea cu SARS-COV2.  

Direcția de Sănătate Publică a județului Neamț, prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății, realizează următoarele activități:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice;
  • tipărirea de postere și distribuirea lor în spitalele din județ și asistenților medicali comunitari;
  • postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a comunicatului de presă și a materialelor primite de la I.N.S.P. Bucureşti.

Campania este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică. 

 

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.