www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Diabetului 14 noiembrie 2019 - Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Diabetului COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Diabetului, 14 noiembrie 2019
Informaţii utile
 

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Diabetului, 14 noiembrie 2019

Slogan mondial: „FAMILIA ŞI DIABETUL”

Slogan naţional: „DIABETUL - O PROBLEMĂ ȘI A  FAMILIEI”

În fiecare an la 14 noiembrie este sărbătorită „Ziua Mondială a Diabetului”, iar celebrarea este condusă de către Federaţia Internaţională de Diabet (FID) şi asociaţiile membre. „Ziua Mondială a Diabetului” a fost stabilită în 1991 de către Federaţia Internaţională de Diabet şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ca răspuns la preocupările crescânde cu privire la ameninţarea la adresa sănătăţii pe care o reprezintă diabetul. „Ziua Mondială a Diabetului” a devenit o Zi Oficială a Naţiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluţiei Naţiunilor Unite 61/225.

Campania îşi propune să atragă atenţia asupra problemelor de importanţă majoră în privinţa diabetului zaharat şi să menţină diabetul în atenţia populaţiei în mod susţinut. Logoul Zilei Mondiale a Diabetului este cercul albastru - simbolul global al diabetului.

Implicarea OMS în prevenirea şi controlul Diabetului Zaharat are scopul de stimulare şi sprijin pentru adoptarea de măsuri eficiente în supravegherea, prevenirea şi controlul diabetului şi complicaţiilor acestuia.

Strategia globală privind dieta, activitatea fizică și sănătatea completează munca OMS în domeniul diabetului, prin canalizarea pe abordări populaționale pentru promovarea alimentației sănătoase și a activității fizice regulate, iar astfel, de reducere a problemei globale legată de obezitate și persoanele supraponderale.

În anul 2017, la nivel mondial, trăiau peste 425 milioane de persoane (20-79 ani) cu diabet, în 2045 se prognozează un număr de 629 milioane, iar cele mai multe dintre aceste persoane aveau diabet tip 2 (352 milioane), care poate fi prevenit prin activitate fizică regulată, dieta sănătoasă, echilibrată și promovarea unui stil sănătos de viață.

În acelaşi an, 2017, numărul deceselor datorate diabetului şi hiperglicemiei a fost de 3,7 milioane, iar 1,5 milioane decese au fost cauzate de diabet.

Conform Studiului Naţional privind „Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi” (PREDATORR), în anul 2017, în România, la o populaţie adultă de 14.382.000 erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalenţă a bolii de 12,4%. În realitate există numeroase cazuri de diabet nediagnosticate.

În judeţul Neamţ, în anul 2018 s-au înregistrat 1789 cazuri noi de diabet zaharat (772 cazuri în mediul urban și 1017 cazuri în mediul rural) din care: 329 cazuri de diabet zaharat insulinodependent şi 1460 cazuri de diabet zaharat  non-insulinodependent, comparativ cu anul 2017 când  s-au înregistrat 1840 cazuri noi de diabet zaharat (769 cazuri în mediul urban și 1071 cazuri în mediul rural) din care: 322 cazuri de diabet zaharat insulinodependent şi 1518 cazuri de diabet zaharat  non-insulinodependent.

La 31 decembrie 2018, erau rămaşi în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ 28.998 bolnavi cu diabet zaharat din care 5782 cazuri de diabet zaharat insulinodependent şi 23.216 cazuri de diabet zaharat  non-insulinodependent.  

În primele 9 luni ale anului 2019 s-au înregistrat 1.398 cazuri noi de diabet zaharat din care: 267 cazuri de diabet zaharat tip I (insulinodependent) şi 1131 cazuri de diabet zaharat  tip II (non-insulinodependent). Situația diabetului zaharat în cabinetele de nutriție și diabet din judetul Neamt, în primele 9 luni ale anului 2019 se prezintă astfel: cabinet S.J.U. Piatra Neamț - 605 cazuri noi (70 cazuri de diabet zaharat insulinodependent şi 535 cazuri de diabet zaharat  insulino-independent), cabinet S.M.U. Roman - 459 cazuri noi (72 cazuri de diabet zaharat insulinodependent şi 387 cazuri de diabet zaharat  insulino-independent), cabinet S.O. Târgu Neamț – 334 cazuri noi (125 cazuri de diabet zaharat insulinodependent şi 209 cazuri de diabet zaharat  insulino-independent).

Pentru marcarea Zilei Mondiale a Diabetului, Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătăţii desfășoară următoarele activități:

  • Activitate de testare gratuită a glicemiei, măsurarea tensiunii arteriale și a masei corporale precum și consiliere pentru un stil de viaţă sănătos şi distribuirea de pliante de educaţie pentru sănătate persoanelor prezente, în data de 14 noiembrie 2019, începând cu ora 8.00,  la farmacia Sensiblu din incinta magazinului Kaufland din Roman;
  • Transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină de familie prin intermediul poştei electronice;
  • Activităţi de informare-educare în comunităţi derulate de personalul compartimentului și de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari;
  • Distribuire de materiale informative specifice temei în unităţi medico-sanitare şi asistenţilor medicali comunitari;
  • Postarea pe site-ul DSP Neamţ și pe pagina de facebook a compartimentului a comunicatului de presă și a unor materiale grafice (infografic, poster, pliant).

În România, Campania cu sloganul „Diabetul – o problemă și a familiei” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

        Copyright © 2004-2020 Direcția de Sănătate Publică Neamț.