www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Ziua Mondială de luptă împotriva bolii ALZHEIMER 21 septembrie 2019 - Ziua Mondială de Lupta Împotriva Bolii ALZHEIMER COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială de Lupta Împotriva Bolii ALZHEIMER, 21 septembrie 2019
Informaţii utile
 

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială de Lupta Împotriva Bolii ALZHEIMER, 21 septembrie 2019

 SLOGAN: „SĂ NU-I UITĂM PE CEI CARE UITĂ”

La data de 21 septembrie a fiecărui an, organizațiile de sprijin împotriva maladiei Alzheimer din întreaga lume își concentrează eforturile în vederea sensibilizării populaţiei generale cu privire la problematica demenţei de tip Alzheimer.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, care afectează funcționarea mentală. Tema campaniei din anul acesta este „Înţelegerea și conștientizarea bolii Alzheimer”.

Campania din acest an dedicată Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Maladiei Alzheimer are ca scop informarea și conștientizarea :

  • profesioniștilor din sănătate despre problematica demenței și maladiei Alzheimer și metodele de management al pacienților;
  • aparținătorilor și îngrijitorilor pacienților cu Alzheimer asupra posibilităților de diagnosticare, tratament și cu privire la realizarea deplină a drepturilor persoanelor diagnosticate cu această boală.

Anul acesta, la data de 21 septembrie 2019, persoanele care suferă de Alzheimer, familiile acestora, organizațiile implicate, politicienii, profesioniştii din sistemul sanitar, cercetătorii se reunesc în spirit de solidaritate pentru a conștientiza opinia publică în legătură cu maladia Alzheimer.

În România sunt 300.000 de bolnavi diagnosticați cu boala Alzheimer, mult peste media europeană, la care se adaugă cei care sunt îngrijiți de familie și sunt nediagnosticați.

În judeţul Neamţ, la sfârșitul anului 2018, erau rămași în evidența cabinetelor medicilor de familie 604 bolnavi cu diagnosticul de boala Alzheimer (244 în mediul urban și 360 în mediul rural), în creștere față de anul 2017 când la sfârșitul anului erau rămași în evidență 594 de bolnavi (249 în mediul urban și 345 în mediul rural). În primul semestru al anului 2019 erau rămași în evidența cabinetelor medicilor de familie 604 bolnavi cu diagnosticul de boala Alzheimer (247 în mediul urban și 357 în mediul rural).

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Maladiei Alzheimer în judeţul Neamţ se organizează următoarele acţiuni:

  • Transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi medicilor de familie din județ prin intermediul poştei electronice;
  • Postarea pe site-ul DSP Neamţ și pe pagina de facebook a compartimentului a comunicatului de presă și materialelor grafice (infografic, poster, pliant) primite de la INSP București.

Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea, analiza şi evaluarea rezultatelor campaniei.

 

        Copyright © 2004-2020 Direcția de Sănătate Publică Neamț.