www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Ziua Mondială a Sănătăţii 7 aprilie 2020 - Ziua Mondială a Sănătății COMUNICAT DE PRESĂ - Campania „Împreună cu asistenții medicali și moașele! Prin prevenţie sănătate pentru toţi!”, 7 aprilie 2020

COMUNICAT DE PRESĂ - Campania „Împreună cu asistenții medicali și moașele! Prin prevenţie sănătate pentru toţi!”, 7 aprilie 2020

În luna aprilie Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania de informare Împreună cu asistenții medicali și moașele! Prin prevenţie sănătate pentru toţi!, campanie  ocazionată de celebrarea Zilei Mondiale a Sănătății, 7 aprilie, care aduce în atenția publică rolul esențial al asistenților medicali și moașelor în  furnizarea îngrijirilor de sănătate preventive.

În 1948, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. Ziua mondială a sănătăţii a fost marcată pentru prima dată în 1950 și  abordează în fiecare an câte un subiect de importanță majoră, ce afectează sănătatea globală.

În 2020, Anul Internațional al Asistenților și Moașelor, Ziua Mondială a Sănătății  evidențiază rolul vital al asistenților medicali și moașelor în sistemul de îngrijire a sănătății din întreaga lume și subliniază necesitatea consolidării profesiei de asistent medical și moașă. Se estimează că 7,3 milioane de asistenții medicali și moașe sunt în Regiunea Europeană OMS. Acest număr nu este adecvat pentru a răspunde nevoilor curente și viitoare proiectate.

În România numărul de medici și asistenţi medicali este relativ scăzut comparativ cu mediile UE: 6,4 asistenţi medicali per 1.000 de locuitori  față de 8,4 asistenţi medicali per 1.000 de locuitori  în UE. In România în perioada 2009-2018: numărul personalului sanitar mediu a înregistrat o scădere între 2009 și 2014, însă din 2015 numărul personalului sanitar mediu a crescut, în 2018 fiind cu 12% mai mare decât în 2009.

Scopul campaniei este promovarea rolului asistenților medicali și al moașelor în  furnizarea îngrijirilor de sănătate preventive.

Obiectivul  campaniei este creșterea nivelului  de informare al:

  • populației generale despre rolul asistenților medicali și al moașelor în comunitate și unitățile sanitare în furnizarea îngrijirilor de sănătate preventive;
  • asistenților medicali și al moașelor despre activitățile de furnizare a îngrijirilor de sănătate preventive și a instrumentele disponibile pentru acordarea acestora.

Având în vedere situația epidemiologică existentă, Direcția de Sănătate Publică a județului Neamț, prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății, va realiza următoarele activități:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice;
  • postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la I.N.S.P. Bucureşti.

Suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică. 

        Copyright © 2004-2025 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.