COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială Sănătății, 7 aprilie 2019
Slogan: „Prin prevenție, sănătate pentru toți”
Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.
Ziua Mondială a Sănătăţii abordează în fiecare an, câte un subiect de importanţă majoră, ce afectează sănătatea globală, în 2019, tema campaniei de informare-educare fiind aceeași cu cea din anul 2018: „Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate” (UHC).
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populația lumii) plătesc cel puțin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în ”sărăcie extremă” (trăind cu $ 1.90 sau mai puțin pe zi) în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.
Accesul la servicii esențiale de sănătate de calitate și la protecție financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătățesc sănătatea populației, cresc speranța de viață, protejează țările de apariția unor epidemii, reduc sărăcia și riscul de foamete, creează locuri de muncă, susțin creșterea economică și egalitatea de gen. Țările care investesc în UHC își asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman național. Din acest considerent, în ultimele decenii UHC a devenit o strategie cheie pentru atingerea progresului în ceea ce privește indicatorii din sănătate și din alte domenii de dezvoltare.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acoperirea universală cu servicii de sănătate definește asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare și paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menținând în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii.
România se situează pe locul 4 la nivelul țărilor EU28 în ceea ce privește rata standardizată de mortalitate la 100.000 de locuitori pentru decesele prevenibile, având, în anul 2015, o rată de aproximativ 1,7 ori mai mare decât media țărilor EU28.
În România, 40% din povara generală a bolii, măsurată în ani de viață ajustați pentru dizabilitate (disability adjusted life years – DALY), poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali, respectiv fumatul, consumul de alcool, alimentației nesănătoase și activității fizice scăzute. Raportat la nivel european, cele mai importante probleme sunt reprezentate de consumul de alcool episodic excesiv, care în anul 2014 înregistra 53% în rândul bărbaților din România, cel mai mare procent din toate țările UE, respectiv de obezitatea în rândul adolescenților, care, deși se situează încă sub media UE, s-a dublat în ultimul deceniu, de la 7% în 2005-2006 la 14% în 2013-2014.
Mesaje cheie adresate populației generale
- Îngrijirea sănătății este dreptul tău și al familiei tale. Să le transmitem liderilor noștrii că toți oamenii au dreptul la servicii de sănătate de calitate.
- Contactează-ți medicul de familie, asistentul medical comunitar, mediatorul sanitar sau medicul de medicină școlară pentru a te ajuta în obținerea informațiilor necesare pentru a putea avea grijă de sănătatea ta și a familiei tale.
- Serviciile de sănătate de calitate sunt benefice pentru sănătatea populației, economie și bunăstarea generală a societății.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății în judeţul nostru se organizează următoarele acţiuni:
- transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP Bucuresti către reţeaua de medicină şcolară din județ prin intermediul poştei electronice;
- instruirea asistenților medicali comunitari și a mediatorilor sanitari pentru comunitățile de romi;
- participarea cu o prezentare referitoare la 7 aprilie Ziua Mondială a Sănătății la ședința anuală a Societății de istoria medicinei din Roman;
- postarea pe site-ul DSP Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului (Promovarea sănătății Neamț) a materialelor primite de la INSP Bucureşti;
Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.