www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Ziua Mondială a Sănătăţii Orale 20 Martie 2019 - Ziua Mondială a Sănătăţii Orale ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII ORALE - 20 martie 2019
Informaţii utile
 

ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII ORALE - 20 martie 2019

ZIUA MONDIALĂ  A SĂNĂTĂȚII ORALE - 20 martie 2019

Slogan: „Spune Aaaa! Acționează acum pentru sănătatea ta orală!” 

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale – o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI) este sărbătorită anual pe data de 20 martie. Acţiunile desfăşurate cu acest prilej au ca scop creşterea, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă.

Prima zi internaţională legată de Sănătatea Orală a fost celebrată încă din anul 1994, în Anul Internaţional al Sănătăţii Orale.

Federaţia Internaţională a Dentiştilor (FDI), subliniază, prin sloganul de anul acesta „Spune Aaaa! Acționează acum pentru sănătatea ta orală!” importanţa efectuării controalelor stomatologice periodice, alături de atenţia deosebită ce trebuie acordată, încă de la vârste mici, igienei orale corecte şi alimentaţiei sănătoase.

În anul 2017, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, privind asigurarea populaţiei cu personal medical, numărul medicilor dentişti a fost de 15.653 persoane (cu 4,8% mai puțini faţă de anul precedent). Dintre aceștia, 1.619 lucrau în sectorul public și 14.034 în sectorul privat.

Repartizarea pe judeţe a personalului sanitar în anul 2017 evidenţiază că cel mai mare număr de personal medical s-a înregistrat în Municipiul Bucureşti, unde şi-au desfăşurat activitatea 2.864 medici dentişti, precum și în judeţele Timiş (1.038 medici dentişti), Cluj (953 medici dentişti) și Bihor (739 medici dentiști). Numărul cel mai mic de personal cu pregătire sanitară s-a înregistrat în judeţul Giurgiu unde şi-au desfăşurat activitatea 82 medici dentişti și în judeţul Olt cu 84 medici dentişti.

În județul Neamț, în anul 2017 și-au  desfășurat activitatea 298 de medici dentiști față de 280 medici dentiști în 2016. 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale în judeţul nostru se organizează următoarele acţiuni:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP Bucuresti către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice;
  • activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ derulate de personalul medical din cabinetele şcolare;
  • activităţi de informare-educare în comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari;
  • 15 martie 2019 - activități de informare a elevilor la la Grădinița nr. 2 din Piatra Neamț, Școala gimnazială Barticești și Liceul din Botești;
  • 18 martie 2019 - activități de informare a copiilor la Grădinița nr. 9 din Piatra Neamț și Grădinița din comuna Zănești;
  • 20 martie 2019 - activități de informare a copiilor la Școala gimnazială nr. 10 și Grădinița nr. 6 din Piatra Neamț,  Școala gimnazială din Vaduri și  Școala gimnazială din Bistrița, Școala gimnazială nr. 8 și Școala gimnazială „Mihai Eminescu” din Roman;
  • 21 martie 2019 - activități de informare a elevilor de la Școala Gimnazială „Carol I” din Roman și Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Piatra Neamț;
  • postarea pe site-ul DSP Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la INSP Bucureşti.

 În România, la desfăşurarea campaniei de anul acesta participă activ Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrele Regionale de Sănătate Publică, Direcţiile de Sănătate Publică, medici dentiști.

        Copyright © 2004-2020 Direcția de Sănătate Publică Neamț.