www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Ziua Europeană Împotriva Obezităţii 20 mai 2017 - Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Europeană Împotriva Obezității, 20 mai 2017

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Europeană Împotriva Obezității, 20 mai 2017

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Europeană Împotriva Obezității, 20 mai 2017

Slogan: ÎMPREUNĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII

În fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai, se marchează Ziua Europeană Împotriva Obezităţii. 

Obezitatea este de cele mai multe ori legată de factori ai stilului de viaţă care pot fi preveniţi, în mod special obiceiurile alimentare deficitare şi sedentarismul. Adulţii trebuie să fie model pentru tinerele generaţii în adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos. Calea spre o greutate normală nu trebuie să fie anevoioasă, ci poate fi marcată de experienţe pozitive. Se recomandă ca oamenii să viziteze medicul pentru a afla care este greutatea sănătoasă şi care este modalitatea corectă de a o atinge şi de a o menţine. 

La nivel internaţional, prevalenţa obezităţii a crescut de peste două ori între 1980 şi 2014. În 2014 peste 1,9 miliarde de adulţi peste 18 ani aveau greutate excesivă. Dintre aceştia, peste 600 de milioane erau obezi. Peste 39% dintre adulţii peste 18 ani erau supraponderali în 2014, iar 13% erau obezi. Majoritatea populaţiei lumii trăieşte în ţări unde supragreutatea şi obezitatea omoară mai mulți oameni decât subgreutatea. 

Mai multe rapoarte au arătat că, în cazul în care obezitatea şi supragreutatea continuă să crească într-un astfel de ritm alarmant, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetăţenii europeni până în anul 2030. În unele ţări, procentul ar putea ajunge la 90%.

Printre statele membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezității în 2014 în rândul populației cu vârsta de 18 ani şi peste s-au înregistrat în România (9,4%) și Italia (10,7%), înainte de Olanda (13,3%), Belgia și Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulții din Malta (26,0%), și aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%), Estonia (20,4%) și Regatul Unit (20,1%).

În judeţul Neamţ, la sfârşitul anului 2016 erau rămaşi în evidenţă cu obezitate în cabinetele medicilor de familie 12.633 bolnavi (6.038 în urban şi 6.595 în rural) comparativ cu 12.302 (6.013 în urban şi 6.289 în rural) la finele anului 2015.

Mesaje cheie:

  • Supragreutatea şi obezitatea sunt definite ca acumulare anormală sau excesivă a grăsimii în ţesutul subcutanat şi în jurul viscerelor, cu afectarea sănătăţii. 
  • Obezitatea este deseori cauzată de factori mult deasupra controlului individului. Ştiinţa arată că genetica are rol în apariţia obezităţii. 
  • Schimbările în obiceiurile alimentare şi în cele legate de activitățile fizice sunt adesea rezultatul schimbărilor de mediu şi a celor sociale, asociate cu dezvoltarea şi lipsa unor politici de susţinere în sectoare precum sănătatea, agricultura, transporturile, planificarea urbană, mediu, de prelucrare a produselor alimentare, distribuţie, comercializare şi educaţie .
  • Supragreutatea şi obezitatea sunt probleme de sănătate publică şi este nevoie de o strategie comună, care include promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase şi a unui stil de viaţă mai activ, precum şi efectuarea unui tratament adecvat.
  • Obezitatea la copil este recunoscută ca fiind o problemă de sănătate publică, mai ales în contextul creşterii prevalenţei obezităţii la adult atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările în curs de dezvoltare. 

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.