www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Ziua Europeană Împotriva Obezităţii 19 mai 2018 - Ziua Europeană Împotriva Obezității (ZEIO) COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Europeană Împotriva Obezității, 19 mai 2018
Informaţii utile
 

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Europeană Împotriva Obezității, 19 mai 2018

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Europeană Împotriva Obezității, 19 mai 2018

În fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai, se marchează Ziua Europeană Împotriva Obezităţii.

Sloganul Zilei Europene Împotriva Obezității (ZEIO) pentru anul 2018 este „Împreună împotriva obezității”.

Obezitatea este de cele mai multe ori legată de factori ai stilului de viaţă care pot fi preveniţi, în mod special obiceiurile alimentare deficitare şi sedentarismul. Adulţii trebuie să fie model pentru tinerele generaţii în adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos. Calea spre o greutate normală nu trebuie să fie anevoioasă, ci poate fi marcată de experienţe pozitive. Se recomandă ca oamenii să viziteze medicul pentru a afla care este greutatea sănătoasă şi care este modalitatea corectă de a o atinge şi de a o menţine.

La nivel internațional, obezitatea aproape s-a triplat din 1975. În anul 2016 peste 1,9 miliarde de adulți cu vârsta de 18 ani și peste erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 milioane erau obezi. 39% dintre adulții peste 18 ani erau supraponderali în 2016 și 13% erau obezi.

Conform OMS, în 2016, prevalența supragreutății la cei peste 18 ani, în România a fost de 57,7%, la ambele sexe. În anul 2014, România a avut o prevalenţă a obezităţii la adult ≤ 22,8%. La noi în țară, prevalenţa obezităţii la băieţi în anul 2014 era în uşoară creștere faţă de anul 2012, în timp ce la fete a scăzut faţă de acelaşi an. Copilul supraponderal are mai multe riscuri să fie un adult supraponderal.

Printre statele membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezității în 2014 în rândul populației cu vârsta de 18 ani și peste s-au înregistrat în România (9,4%) și Italia (10,7%), înainte de Olanda (13,3%), Belgia și Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulții din Malta (26,0%), și aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%), Estonia (20,4%). 

În judeţul Neamţ, la sfârşitul anului 2017 erau rămaşi în evidenţă în cabinetele medicilor de familie cu diagnosticul de obezitate 12.901 bolnavi (6.258 în urban şi 6.643 în rural), comparativ cu 12.633 bolnavi (6.038 în urban şi 6.595 în rural) la finele anului 2016 şi cu 12.302 (6.013 în urban şi 6.289 în rural) la finele anului 2015.

Mesaje cheie:

  • Supragreutatea şi obezitatea sunt definite ca acumulare anormală sau excesivă a grăsimii în ţesutul subcutanat şi în jurul viscerelor, cu afectarea sănătăţii.
  • Obezitatea este deseori cauzată de factori mult deasupra controlului individului. Ştiinţa arată că genetica are rol în apariţia obezităţii.
  • Schimbările în obiceiurile alimentare şi în cele legate de activitățile fizice sunt adesea rezultatulschimbărilor de mediu şi a celor sociale, asociate cu dezvoltarea şi lipsa unor politici de susţinere în sectoare precum sănătatea, agricultura, transporturile, planificarea urbană, mediu, de prelucrare a produselor alimentare, distribuţie, comercializare şi educaţie .
  • Supragreutatea şi obezitatea sunt probleme de sănătate publică şi este nevoie de o strategie comună, care include promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase şi a unui stil de viaţă mai activ, precum şi efectuarea unui tratament adecvat.
  • Obezitatea la copil este recunoscută ca fiind o problemă de sănătate publică, mai ales în contextul creşterii prevalenţei obezităţii la adult atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările în curs de dezvoltare.

Activităţile propuse la nivelul judeţului sunt:

  • Transmiterea materialelor informative pe această temă către reţeaua de mediatori sanitari şi asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice;
  • Activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ derulate de personalul medical din cabinetele  şcolare;
  • Activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ şi în comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari;
  • Distribuire de materiale informative specifice temei în unităţi de învăţământ, asistenţilor medicali comunitari  şi spitalelor din judeţ.
  • Organizarea unui cros în data de 18 mai 2018, ora 12.00 pe Stadionul Municipal Ceahlaul din Piatra Neamţ la care participă elevi de gimnaziu din 5 şcoli din municipiul Piatra Neamţ.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucuresti, asigură coordonare la nivel naţional a acestei campanii

        Copyright © 2004-2019 Direcția de Sănătate Publică Neamț.