www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice, 18 noiembrie 2018

Slogan: Utilizaţi prudent antibioticele pentru protejarea sănăţii dumneavoastră şi a comunităţii!

Rezistența la antimicrobiene (RAM) continuă să amenințe eficiența tratamentelor împotriva infecțiilor cauzate de bacterii, paraziți, virusuri și fungi. Ca ilustrare a gravității fenomenului, în 2016, 490.000 persoane au dezvoltat la nivel global forme de tuberculoză (TB) multi-rezistentă la medicația uzuală, iar RAM începe să complice combaterea HIV și a malariei. Costul îngrijirii medicale pentru pacienții infectați cu microbi rezistenți este semnificativ mai ridicat prin durata mai lungă a bolii, testărilor suplimentare și nevoii de a recurge la medicamente mai scumpe.

Sporirea prudenţei în utilizarea antibioticelor pentru a combate rezistența antimicrobiană – “acest tsunami tăcut” ce amenință sănătatea publică mondială - este ținta Zilei Europene a Informării despre Antibiotice (ZEIA) în fiecare 18 noiembrie.

Tema campaniei ZEIA 2018 “Situația în anul 2018 a rezistenței la antimicrobiene (RAM) în România și Europa”, readuce în fața celor interesați evoluția recentă a consumului de antibiotice (AB) și a rezistenței la antimicrobiene, adresându-se publicului larg cu sloganul: “Utilizați prudent antibioticele pentru protejarea sănătății dumneavoastră și a comunității!”.

Scopul campaniei de informare-educare este intensificarea promovării unei atitudini prudente în privinţa consumului de antibiotice.

În UE de-a lungul intervalului 2013-2016 s-au semnalat încetarea creșterii rezistenței bacteriei Klebsiella pneumoniae la majoritatea grupurilor antimicrobiene, dar și creșterea rezistenței la cefalosporine de generație a 3-a și la aminoglicozide, precum și a rezistenței combinate la fluorochinolone, cefalosporine de generația a 3-a și aminoglicozide a Escherichia coli. În general scăderea rezistenței la meticilină a Staphylococcus aureus (MRSA) a continuat în 2016, multe țări rămânând însă la nivele înalte în privința rezistenței la antimicrobiene combinate. Rezistența la carbapeneme și rezistența combinată la mai multe grupuri antimicrobiene a rămas răspândită la Acinetobacter.

În România 2013-2016 rezistența combinată la cefalosporine generaţia a 3-a & fluorochinolone & aminoglicozide precum și la carbapeneme a Klebsiella pneumoniae s-a înrăutățit; se menține un euronivel mediu privind rezistența Escherichia coli la cefalosporinele de generația a 3-a, dar involuează în privința aminoglicozidelor şi cefalosporinelor de generația a 3-a.

Mesaje cheie 2018

  • Rezistenţa la antibiotice reprezintă una din cele mai grave ameninţări pentru sănătatea publică, siguranţa alimentară şi dezvoltarea socio-economică la nivel global.

  • Rezistenţa la antibiotice este un proces accelerat de utilizarea excesivă şi improprie a antibioticelor la oameni şi la animale.

  • Un număr crescând de boli infecţioase – precum pneumonia, tuberculoza şi gonoreea – au devenit greu vindecabile din cauza apariţiei rezistenţei la tratament în urma utilizării excesive şi improprii a antibioticelor.

  • Fără combaterea infecţiilor prin vaccinare generalizată, igienă riguroasă (spălarea frecventă a mâinilor), responsabilizarea comportamentelor sexuale, o mai bună gestionare a administrării antibioticelor în sectorul zootehnic, alimentar, etc. - rezistenţa la antibiotice va rămâne o ameninţare majoră pe care eforturile costisitoare de a dezvolta noi antimicrobiene nu o pot contracara decât în parte.

Cu ocazia Zilei Europene a Informării despre Antibiotice în judeţul nostru se organizează următoarele acţiuni:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP Bucuresti către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice;

  • activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ derulate de personalul medical din cabinetele şcolare;

  • activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ şi în comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari;

  • tipărire de postere şi flyere şi distribuirea lor unităţi medicale, unităţi de învăţământ şi asistenţilor medicali comunitari;

  • postarea pe site-ul DSP Neamţ a materialelor primite de la INSP Bucureşti.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

        Copyright © 2004-2025 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.