www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Saptămâna europeană a vaccinării 20-25 aprilie 2019 - Săptămâna europeană a vaccinării COMUNICAT DE PRESĂ - Săptămâna Europeană a Vaccinării, 20-25 aprilie 2019
Informaţii utile
 

COMUNICAT DE PRESĂ - Săptămâna Europeană a Vaccinării, 20-25 aprilie 2019

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene. Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale și globale de promovare a sănătății, așa cum se prevede în Planul European de Acțiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate „Sănătate 2020”, Planul Global de Acțiune pentru Vaccinare și Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.

În România, în perioada 2016-2019, pînă la data de 12.04.2019, au fost confirmate 16450 cazuri de rujeolă, din care 62 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, la nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului.

De asemenea, de la începutul sezonului de gripă 2018-2019 până la data de 7.04.2019 au fost confirmate 2239 cazuri de gripă și au fost înregistrate 195 de decese confirmate cu virus gripal; au fost vaccinate antigripal 1.329.448 persoane din grupele la risc și au fost publicate recomandări pentru populație și pentru spitale.

Pe teritoriul național, „Săptămâna Europeană a Vaccinării” se celebrează în perioada 20 -25 aprilie 2019. „Săptămâna Mondială a Vaccinării” are scopul de a sublinia necesitatea de conștientizare a beneficiilor vaccinării, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare.  

Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Tema din anul 2019 „Să ne protejăm împreună, #Vaccinurile sunt benefice”, încurajează oamenii să conștientizeze beneficiile vaccinării și să îi celebreze pe toți cei care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare. Cei care fac posibilă vaccinarea, zi-de-zi, sunt: personalul medical care administrează vaccinuri, părinții care aleg vaccinarea pentru protecția copiilor și toți cei care caută informații bazate pe dovezi și le diseminează pentru împuternicirea celorlalți să acționeze în scopul protejării vieții.

În judeţul Neamţ, în anul 2018, s-au confirmat 302 cazuri de rujeolă (128 în mediul urban și 174 în mediul rural) din care 2 decese, iar în trimestrul I al anului 2019 s-au confirmat 69 de cazuri de rujeolă (41în mediul urban și 28 în mediul rural), niciun deces.

Mesaje cheie:

  • Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieţii.
  • Prin creşterea acoperirii vaccinale, rujeola şi rubeola pot fi eliminate, din toate ţările europene.
  • Vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii.
  • Vaccinarea salvează vieţi!
  • Prin vaccinare, bolile pot fi controlate şi eliminate.

Activităţile propuse la nivelul judeţului Neamț sunt:

  • Transmiterea materialelor informative pe această temă către reţeaua de mediatori sanitari şi asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice;
  • Activităţi de informare-educare în comunităţi  (door to door) derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari;
  • Activități de informare a părinților copiilor de la grădinițele cu orar normal din localitățile Săbăoani, Adjudeni, Horia, Bahna-Izvoare, și a mamelor din maternitățile și secțiile de pediatrie din Roman și Piatra Neamț.
  • Postarea pe site-ul DSP Neamț și pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite în format electronic de la INSP București.
Campania IEC pentru celebrarea SEV este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

        Copyright © 2004-2019 Direcția de Sănătate Publică Neamț.