www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Luna Internațională de Conștientizare a Cancerului de Sân (LICCS) Octombrie 2019 - Luna Internațională de Conștientizare a Cancerului de Sân (LICCS) COMUNICAT DE PRESĂ - Luna Internațională de Conștientizare a Cancerului de Sân (LICCS), octombrie 2019

COMUNICAT DE PRESĂ - Luna Internațională de Conștientizare a Cancerului de Sân (LICCS), octombrie 2019

Slogan: Depistarea precoce a cancerului de sân vă poate salva viața! 

Octombrie este luna de conștientizare a ceea ce reprezintă cancerul de sân. Marcată în țări din întreaga lume, campania își propune să crească atenția și gradul de conștientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar și prevenirea acestei boli deosebit de grave.

Rata de incidență a cancerului de sân depășeste cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, în toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală în rândul populației feminine, la nivel global.

Desfășurată pentru prima dată în România, sub sloganul Depistarea precoce a cancerului de sân vă poate salva viața! campania dedicată LICCS are ca temă în 2019, Screeningul - esențial în depistarea precoce a cancerului de sân.

Scopul campaniei este de a informa și conștientiza:

  1. Profesioniștii din asistența medicală primară despre cancerul de sân.
  2. Populația generală și în special a celei feminine cu vârsta peste 40 ani asupra metodelor de prevenție existente, posibilităților de diagnostic și tratament.

Campania are ca obiective creșterea nivelului de informare și conștientizare despre :

  • Factorii de risc și modul prin care aceștia pot influența evoluția bolii
  • Metodelor de prevenire a cancerului de sân
  • Importanța efectuării screeningului pentru cancer de sân

Mesajele principale ale campaniei sunt:

  • Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor,
  • Cancerul de sân diagnosticat tardiv are o evoluție gravă.
  • Cancerul de sân netratat are o evoluție gravă;
  • Cancerul  de sân depistat precoce și tratat corect crește șansa de supraviețuire cu o bună calitate a vieții;
  • Screeningul mamar este esențial în depistarea precoce a cancerului de sân. 

În România, cancerul de sân ocupa în 2018, prima poziție cu o pondere a incidenței de 25,1% (9 629 cazuri noi), la mare distanță de cancerul de colon (11,9%; 4 576 cazuri noi) și cancerul de col uterin (8,6%; 3 308 cazuri noi)

În 2017, numărul deceselor înregistrate în rândul femeilor prin cancerul mamar, a fost de 3 484, în creștere față de 2016 (3 457 decese). Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populației feminine a generat o situație mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE.

În judeţul Neamţ, în cursul anului 2018 s-au înregistrat 173 de cazuri noi de cancer de sân la femei (71 în mediul urban și 102 în mediul rural), în creștere față de anul 2017 când s-au  înregistrat 149 cazuri noi de cancer de sân la femei (81 în mediul urban și 68 în mediul rural). În primele 6 luni ale anului 2019 s-au înregistrat 78 de cazuri noi de cancer de sân la femei (45 în mediul urban și 33 în mediul rural).

În județul Neamț cu ocazia Lunii Internaționale de Conștientizare despre cancerul de sân se organizează următoarele acţiuni:

  • Transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină de familie prin intermediul poştei electronice;
  • Activităţi de informare-educare în comunităţi derulate de personalul compartimentului și de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari;
  • Distribuire de materiale informative specifice temei în unităţi medico-sanitare şi asisstenţilor medicali comunitari;
  • Postarea pe site-ul DSP Neamţ și pe pagina de facebook a compartimentului a comunicatului de presă și a unor materiale grafice (infografic, poster, pliant).

Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi evaluarea rezultatelor campaniei.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.