www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni

Întrebări și răspunsuri privind rujeola

Afiseaza/Ascunde raspunsul 1. De ce este bine să te vaccinezi?

Rujeola, oreionul și rubeola sunt boli cu care nu e de glumit. Înainte de inventarea  vaccinurilor, aceste boli  erau la ordinea zilei, în special în rândul copiilor. 

Rujeola

  • Simptomele asociate expunerii la virusul rujeolic includ erupția cutanată, tusea, secrețiile nazale, ochii iritați sau febra.
  • infecția cu acest virus poate provoca complicații precum infecții ale urechii, pneumonie, convulsii, leziuni ale creierului, iar, în unele cazuri, chiar decesul.

 Oreionul

  • Simptomele care apar la infecția cu virusul urlian includ febra, durerea de cap, durerile musculare, pierderea poftei de mâncare, și inflamarea glandelor salivare.
  • Complicațiile infecției cu acest virus includ surditatea, meningita (infecția membranelor care învelesc creierul și măduva osoasă), inflamarea dureroasă a testiculelor sau ovarelor, și mai rar sterilitatea.

Rubeola

  • Virusul rubeolic induce simptome precum erupția cutanată, artrita și febra moderată.
  • Dacă o femeie gravidă se îmbolnăvește de rubeolă, există riscul să piardă sarcina sau să nască un copil cu malformații congenitale severe.

Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) protejează copiii de toate cele trei boli care le pun viața în pericol.

(Surse: OMS, NHS/Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii, ECDC/Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor)

Afiseaza/Ascunde raspunsul 2. Cum putem preveni, în prezent, rujeola?
  • În România, începând cu anul 1979, toți copiii pot fi protejați împotriva rujeolei, inițial cu ajutorul vaccinului antirujeolic, iar ulterior, în 2004, prin intermediul vaccinului ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) pentru copiii cu vârste între 12-15 luni. În 2005, s-a introdus o a doua doză de vaccin ROR pentru copiii cu vârste între 6 și 7 ani.
  • Deoarece rujeola este extrem de infecțioasă, ar trebui ca vaccinarea în rândul copiilor să aibă loc în procent de peste 95%, potrivit recomandărilor OMS. Acoperirea vaccinală ROR a scăzut în ultimii cinci ani la aprox. 85%, copiii fiind astfel expuși riscului de îmbolnăvire gravă sau chiar deces din cauza rujeolei care poate fi prevenită printr-un vaccin ce nu comportă niciun risc.

 (Sursa: OMS)

Afiseaza/Ascunde raspunsul 3. Având în vedere că actuala epidemie a apărut în urmă cu mai multe luni în România, de ce s-a luat decizia de a demara intervențiile necesare atât de târziu?
  • Ministerul Sănătății și medicii de familie au comunicat cu părinții copiilor pentru a-i determina să-și vaccineze copiii și să-i protejeze împotriva rujeolei și a altor boli ce pot fi prevenite. 
  • Actuala epidemie s-a răspândit pentru că nu toți copiii au fost vaccinați, astfel că îndemnăm părinții să se adreseze medicilor lor de familie sau asistenților medicali comunitari arondați comunității lor.  
  • Bolile nu urmează un calendar anume și pot oricând să infecteze copiii și adulții lipsiți de protecție.
Afiseaza/Ascunde raspunsul 4. Este necesar să închidem grădinițele sau școlile pentru a pune capăt răspândirii infecției?
  • Îndemnăm toți părinții ai căror copii nu au fost imunizați să se adreseze medicului lor de familie pentru a se asigura că aceștia sunt vaccinați. Boala perturbă procesul educațional al copilului și poate determina complicații pe termen lung. 
  • Închiderea școlilor sau grădinițelor ar perturba serios educația a mii de copii și familiile acestora care ar fi nevoite să-și ia liber de la serviciu pentru a avea grijă de ei, afectând astfel economia locală.   
  • Cea mai eficace abordare în ce privește protejarea copiilor și salvarea de vieți omenești este ca familiile să facă tot posibilul pentru a-și vaccina copiii.
Afiseaza/Ascunde raspunsul 5. Am auzit că persoanele care au decedat erau copii prea mici pentru a fi vaccinați sau persoane cu imunodeficiență sau tulburări cronice.
  • Toate bolile infecțioase reprezintă un pericol crescut pentru persoanele cu probleme serioase de sănătate.
  • Suntem alături de familiile celor șase copii și tineri decedați și le oferim sprijin în această perioadă extrem de tragică.  
  • Rujeola este o boală care trebuie luată în serios pentru că îți poate ucide copiii dacă aceștia nu sunt protejați de vaccin, deși sunt sănătoși. De asemenea, această boală își pune amprenta asupra stării de sănătate întreaga viață, determinând apariția unor afecțiuni și dizabilități grave.
Afiseaza/Ascunde raspunsul 6. Ce ar trebui să facă părinții copiilor bolnavi care nu pot fi vaccinați pentru a-i proteja împotriva rujeolei?
  • Părinții și familiile care își pun probleme cu privire la sănătatea copiilor lor ar trebui să discute cu medicul lor de familie care este în măsură să îi sfătuiască cum trebuie să procedeze pentru a-și proteja copiii.
Afiseaza/Ascunde raspunsul 7. De ce se observă această creștere recentă?
  •  În ultimii cinci ani, rata de acoperire vaccinală ROR a scăzut la 85%, de la 95%, ca urmare a unor temeri nefondate cu privire la siguranța vaccinului.
  •  Aceasta înseamnă că la ora actuală avem un grup de copii și tineri care nu au fost imunizați când erau mici.
  •  Acești copii nevaccinați merg la școală și la grădiniță, unde rujeola se poate răspândi foarte rapid, perturbând viața familiilor respective, dar și activitatea școlilor.
  •  Copiii care trăiesc cu boli grave, precum cancerul, sau femeile gravide care urmează un tratament imunosupresor sunt, de asemenea, expuși riscului.
Afiseaza/Ascunde raspunsul 8. Care sunt categoriile de populație cele mai afectate de această boală în România?
  • Copiii și adulții tineri care se îmbolnăvesc de rujeolă sunt, în principal, cei care nu au fost vaccinați împotriva ROR; sau copiii cărora li s-a administrat doar prima doză de vaccin ROR.  
  • Din 2006, epidemii mari de rujeolă au apărut la grupurile în rândul cărora, de-a lungul vremii, s-a înregistrat o acoperire vaccinală scăzută, precum comunitățile itinerante de romi de pe teritoriul României și grupurile de populație nevaccinată din anumite zone urbane. Încă sunt semnalate cazuri de rujeolă la aceste grupuri, dar și la persoanele nevaccinate din comunitate în general.
Afiseaza/Ascunde raspunsul 9. Unde pot găsi cei interesați mai multe informații?
  • Ministerul Sănătății a lansat un website cu informații în domeniul sănătății publice (http://desprevaccin.ro/) unde sunt disponibile o categorie largă de informații și date utile referitoare la vaccinuri
  • În plus, pentru informații despre vaccinuri, părinții se pot adresa medicului lor de familie, asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari din localitate. Personalul sanitar este sprijinit printr-un parteneriat din care fac parte organizații precum Institutul Național de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, UNICEF, OMS și ONG-uri locale.
Afiseaza/Ascunde raspunsul 10. Este adevărat că vaccinul ROR provoacă autism?
  • Un studiu realizat în 1998 de către Dr. Andrew Wakefield a dat naștere unei oarecare controverse cu privire la posibilitatea ca vaccinul ROR să provoace autism.
  • În lucrarea sa, publicată în revista medicală The Lancet, Dr. Wakefield susținea că există o legătură între vaccinul ROR și autism sau bolile intestinale.
  • Cu toate acestea, cercetările lui Andrew Wakefield au fost între timp discreditate complet, iar acesta nu mai figurează ca doctor în registrul medicilor din Regatul Unit. Studiile ulterioare realizate în ultimii opt ani nu au evidențiat nicio legătură între vaccinul ROR și autism sau bolile intestinale.

 (Surse: NHS/ Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii, OMS, revista medicală The Lancet)

        Copyright © 2004-2025 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.