www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Campanii Informare-Educare-Comunicare Arhiva Campania „Împreună pentru un aer mai curat!”, august 2023 COMUNICAT DE PRESĂ - Campania „Împreună pentru un aer mai curat!”, august 2023

COMUNICAT DE PRESĂ - Campania „Împreună pentru un aer mai curat!”, august 2023

SLOGAN : STOP POLUĂRII AERULUI! ÎMPREUNĂ PENTRU UN AER MAI CURAT!

Aerul curat este esențial pentru sănătatea oamenilor și a ecosistemelor. Doar poluarea atmosferică, fără a lua în considerare și alte forme de poluare, este responsabilă pentru aproape 238 000 de decese premature în fiecare an în rândul europenilor.

Noile norme propuse de către Comisia Europeană în 2022, în cadrul Pactului Verde European, urmăresc reducerea cu peste 75% în următorii zece ani a numărului deceselor cauzate de nivelurile crescute ale principalului factor poluant al aerului - pulberile fine în suspensie (PM2,5), deoarece acestea depășesc limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.

Campania de informare din acest an – Împreună pentru un aer mai curat! – se va derula pe tot parcursul lunii august, urmărind informarea și creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele poluării aerului cu pulberi în suspensie asupra sănătății oamenilor, în rândul populației, mai ales a populației vulnerabile (copii, vârstnici, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii și cardiovasculare), dar și a autorităților.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății depășirea nivelurilor recomandate pentru calitatea aerului se asociază cu riscuri pentru sănătate. Particulele în suspensie sunt asociate cu bolile și decesele provocate de boli cardiace sau pulmonare. Pe termen scurt, efectele expunerii la aer poluat sunt: tuse, dispnee, durere în piept, iritarea ochilor, iar efectele expunerii pe termen lung sunt diminuarea funcției pulmonare, dezvoltarea bolilor respiratorii mai  ales la copii, agravarea bolilor pulmonare existente la adulți și mai ales la persoanele în vârstă, decesul prematur la persoane cu boli pulmonare. Expunerea la aer poluat în timpul sarcinii are impact asupra sănătății fătului putând determina greutate mică la naștere și naștere prematură.

România ocupă locul 45 în lume și locul 8 la nivel european în ceea ce privește rata de mortalitate cauzată de poluare în general, anual înregistrându-se aproximativ 15 000 de decese din cauza poluării aerului (anul 2019).

Poluarea aerului determină 37% din decesele premature prin boală cardiacă ischemică și accident vascular (AVC), 18% dintre decesele prin boală pulmonară obstructive cronică (BPOC), 23%  dintre decesele prin infecții acute ale tractului respirator și 11% dintre decese prin cancer al aparatului respirator.

În județul Neamț, în anul 2022, s-au înregistrat 240 de cazuri noi de cancer bronho-pulmonar în creștere față de anul 2021 (180 cazuri noi), 4.408  de cazuri noi de BPOC (față de 3621 în anul 2021), 1.394 de cazuri noi de astm bronșic, în creștere față a anul 2021 (1.246 de cazuri noi), 1.864 cazuri noi de AVC în ușoară scădere față de anul 2021 (1.896 cazuri noi).

Cele mai importante surse de poluare a aerului la nivel global sunt: industria și furnizarea de energie, mijloacele de transport care folosesc combustibili poluanți, managementul deșeurilor, praful, activitățile agricole și încălzirea locuințelor folosind combustibili fosili. Pentru a avea un aer curat, sigur pentru sănătate, este nevoie de acțiuni comune ale populației, autorităților, comunităților de la nivel local, până la nivel internațional.

Oamenii trebuie să cunoască riscurile pentru sănătate cauzate de poluarea aerului și să ia măsuri pentru a-și scădea expunerea individuală și a oamenilor din comunitate:

  • limitați mersul pe străzile aglomerate în orele de vârf;
  • limitați  folosirea autoturismului personal  în zilele foarte poluate;
  • limitați pe cât posibil timpul petrecut în anumite puncte de trafic aglomerat;
  • când faceți activitate fizică în aer liber, încercați să faceți exerciții în zone mai puțin poluate;
  • nu ardeți deșeurile, deoarece fumul care rezultă dăunează sănătății;
  • alegeți mijloacele de transport în comun în locul mașinii personale ori de cîte ori este posibil;
  • alegeți mersul pe jos sau cu bicicleta pentru deplasări ori de cîte ori este posibil;
  • înlocuiți mașinile vechi, poluante, cu mașini noi mai puțin poluante;
  • nu lăsați aparatele deschise când nu aveți nevoie de ele și stingeți lumina atunci când părăsiți încăperea;
  • refolosiți și reciclați materialele;
  • asigurați-vă că instalațiile și sistemele din gospodărie funcționează corespunzător și optați pentru tehnologii cu un consum scăzut de energie; 
  • nu ardeți resturile vegetale;
  • păstrați străzile și trotuarele curate.

Recomandări pentru protejarea copiilor de aerul poluat din interior:

  • nu fumați în spații închise sau lângă copii;
  • utilizați combustibili și tehnologii mai puțin poluante pentru a găti, încălzi și ilumina casa;
  • utilizați sobe cu emise ultra-scăzute cu combustibili solizi procesați (pelete de lemn) dacă nu sunt disponibile alte opțiuni mai puțin poluante;
  • gătiți întotdeauna într-o zonă bine ventilată sau afară;
  • evitați să folosiți odorizante neavizate, care pot să adauge substanțe chimice în aer.

La nivel județean se vor organiza activități de informare despre beneficiile activității fizice asupra sănătății:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua medicilor de familie și rețeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ prin intermediul poştei electronice;
  • activităţi de informare-educare derulate de personalul compartimentului de evaluare și promovare  sănătății (10.08.2023 la SC Adeplast Roman) și de asistenţii medicali comunitari;
  • tipărirea și distribuirea de pliante și postere asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari pentru comunitățile de romi din județ;
  • postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materiale lor primite de la I.N.S.P. Bucureşti.

Campania IEC este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.