www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Campania SĂNĂTATEA ORALĂ „FII MÂNDRU DE ZÂMBETUL TĂU! AI GRIJĂ DE SĂNĂTATEA TA ORALĂ!”, martie 2021 COMUNICAT DE PRESĂ - Campania IEC „FII MÂNDRU DE ZÂMBETUL TĂU! AI GRIJĂ DE SĂNĂTATEA TA ORALĂ!”, martie 2021
Informaţii utile
 

COMUNICAT DE PRESĂ - Campania IEC „FII MÂNDRU DE ZÂMBETUL TĂU! AI GRIJĂ DE SĂNĂTATEA TA ORALĂ!”, martie 2021

În luna martie, Ministerul Sănătății finanțează și organizează campania „Fii  mândru   de zâmbetul tău! Ai grijă de sănătatea ta orală!”, campanie  care aduce în atenția publică problematica  sănătății orale pentru populația generală (inclusiv copii și adolescenți) și are ca obiective creşterea numărului de persoane informate privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia, a celor care adoptă comportamente sănătoase în vederea menţinerii sănătăţii orale precum și formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare. 

Conform OMS, bolile orale afectează aproape 3,5 miliarde de persoane şi multe dintre aceste afecțiuni pot fi evitate prin programe de prevenţie, diagnostic şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii.

Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume. Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară.

Ultimul studiu cu 4592 de respondenți efectuat în România de specialiștii  INSP referitor la evaluarea practicilor privind menținerea sănătății orale arată că în ceea ce privește frecvența spălării zilnice pe dinți 18 % dintre participanți se spală de mai puțin de două ori pe zi pe dinți, 33,7 % se spală mai puțin de două minute pe dinți și doar 33,6 % după ce mănâncă în maximum 15 minute.  Numai 70,2 % din respondenți au fost instruiți cu privire la tehnica corectă de periaj al dinților și doar 28,2 % își schimbă lunar periuța de dinți. Referitor la mijoacele utilizate pentru asigurarea igienei orale: 1,9 % nu utilizează pastă de dinți, doar 57,3 % utilizează o pastă de dinți cu fluor, 24, 7 %  folosesc doar periuța de dinți,  55,6 %   folosesc apa de gură și 29, 5 % ața interdentară. Un procent relativ mare, 48, 7 % utilizează guma de mestecat ca mijloc de asigurare a igienei orale, iar 24,9 %  folosesc scobitori. În ceea ce privește starea de sănătate orală doar 27,6 % dintre participanții la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut nici un disconfort la nivelul dinților și doar 15, 9 % se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog. Referitor la consumul de produse îndulcite, alcool și fumat: doar 50,4 % dintre respondenți nu consumă zilnic dulciuri, 53,4 % nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite și 61, 3 % nu consumă deloc băuturi alcoolice. 20,1 % dintre participanții la studiu fumează.

În anul 2019, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, privind asigurarea populaţiei cu personal medical, numărul medicilor stomatologi a fost de 17003, în creștere cu 546 de medici stomatologi față de anul 2018. Dintre aceștia, 1711 lucrau în sectorul public și 15292 în sectorul privat.

În România, în anul 2019, au revenit, în medie, 1142 locuitori la un medic stomatolog, faţă de 1183 locuitori în anul precedent.

În timp ce în mediul urban au funcţionat 13286 cabinete stomatologice independente, în rural numărul acestora a fost de 6 ori mai mic, respectiv, de numai 2256 cabinete.

Repartizarea pe judeţe a personalului sanitar în anul 2019 evidenţiază că, cel mai mare număr de medici stomatologi s-a înregistrat în municipiul Bucureşti (3252) în timp ce numărul cel mai mic de medici s-a înregistrat în judeţul Giurgiu (70).

În județul Neamț, în anul 2020, și-au desfășurat activitatea 329 de medici stomatologi  (250 în mediul urban și 79 în mediul rural).

Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Neamț prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății și va include următoarele activități:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice;
  • activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ derulate de personalul medical din cabinetele  şcolare;
  • activităţi de informare-educare în comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari;
  • tipărirea și distribuirea de postere și pliante în unități medico-sanitare, unități de învățământ, asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari pentru comunitățile de romi din județ;
  • postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la I.N.S.P. Bucureşti.

Suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

        Copyright © 2004-2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț.