www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Campania de informare, educare și comunicare „Zilnic un pas în plus pentru sănătate!”, septembrie 2024 COMUNICAT DE PRESĂ - Campania de informare, educare și comunicare „Zilnic un pas în plus pentru sănătate!”, septembrie 2024

COMUNICAT DE PRESĂ - Campania de informare, educare și comunicare „Zilnic un pas în plus pentru sănătate!”, septembrie 2024

În luna septembrie se derulează campania de informare, educare, comunicare „Zilnic un pas în plus pentru sănătate!” a cărei temă urmărește prevenirea sedentarismului în rândul adulților și tinerilor. Campania derulată la nivel național în luna septembrie are ca scop informarea populației adulte și a tinerilor despre îmbunătățirea stării de sănătate prin practicarea activităților fizice în mod regulat.

OMS recomandă ca adulții cu vârsta cuprinsă între 18-64 de ani să practice săptămânal cel puțin 150-300 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate moderată, sau cel puțin 75-150 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate viguroasă, sau o combinație echivalentă de activitate de intensitate moderată și viguroasă.

De asemenea, pentru o stare de sănătate mai bună adulții ar trebui să practice activități de întărire a mușchilor, de intensitate moderată sau intensă, cu implicarea tuturor grupelor musculare majore, în două sau mai multe zile pe săptămână.

Pentru beneficii suplimentare pentru sănătate, ei pot crește activitatea fizică aerobă de intensitate moderată la mai mult de 300 de minute sau pe cea viguroasă la mai mult de 150 de minute sau o combinație echivalentă de activitate fizică de intensitate moderată și viguroasă pe parcursul săptămânii.

Dr. Radu Berceanu, medic primar oncolog apreciat la nivel internațional susține că activitatea fizică făcută planificat ar scădea incidența pentru boli oncologice, cardiovasculare, neurologice degenerative și metabolice cu 70%, ar crește durata de viață, durata de viață sanătoasă, calitatea vietii.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel global, unul din patru adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică, ceea ce afectează atât sănătatea lor, cât și serviciile de sănătate și societatea în ansamblu. Persoanele care sunt insuficient de active au un risc de deces cu 20% până la 30% mai mare în comparație cu persoanele care sunt suficient de active. Anual, aproximativ 10000 de decese ar putea fi evitate dacă populația europeană ar fi mai activă din punct de vedere fizic. 

În România 91% dintre decese sunt provocate de boli cronice netransmisibile (boli cardiovasculare, boli cronice respiratorii, cancere, diabet zaharat), boli a căror evoluție ar putea fi influențată în mod pozitiv de practicarea regulată a exercițiilor fizice.

Mesajele principale ale campaniei sunt:

  1. Fii activ în fiecare zi ! Mergi pe jos sau cu bicicleta la și de la serviciu.
  2. Practică în mod regulat activități fizice! Desfășoară activități fizice cel puțin 30 de minute pe zi.
  3. Fii activ împreună cu prietenii și familia! Vei atinge obiectivele propuse cu sprijinul celor dragi.
  4. Începe acum! Alege activități fizice pe care le poți integra în viața cotidiană.
  5. Întreabă medicul! Întreabă medicul despre activitățile fizice recomandate în afecțiunile cronice!

La nivel județean, Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății va desfășura următoarele activități:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua medicilor de familie, rețeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină  școlară prin intermediul poştei electronice;
  • activităţi de informare-educare în unitățile școlare derulate de asistenţii medicali comunitari;
  • tipărirea și distribuirea de postere și pliante în unități medicale, cabinete medicale școlare și asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari pentru comunitățile de romi din județ;
  • postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la I.N.S.P. Bucureşti.

Cu ocazia campaniei de promovare a activității fizice, organizată de INSP în luna septembrie 2024, în cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate a fost diseminat online, prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene, un chestionar pentru evaluarea cunoștințelor, atitudinilor și comportamentelor adulților cu privire la practicarea regulată a activității fizice. Participarea a fost voluntară și anonimă.

Au fost prelucrate în final 1436 de răspunsuri. Marea majoritate a repondenților este de genul feminin (78,7%), 55,8% din total au studii superioare, 30,6% studii liceale-profesionale, restul fiind fără studii sau cu studii primare/gimnaziale.

Cei mai mulți dintre repondenți (88,2%) consideră că îmbunătățirea stării de sănătate este cel mai important beneficiu care ar putea fi obținut prin practicarea activităților fizice în mod regulat, 75,5% spun că reducerea riscului de obezitate poate fi obținut prin mișcare, 70% sunt de părere că prevenirea bolilor ar fi importantă. Alte beneficii care ar putea fi obținute prin activitate fizică regulată sunt considerate a fi: menținerea unei stări de bună dispoziție, creșterea capacității de concentrare, socializarea cu prietenii. Doar 1,3% dintre cei intervievați nu cred că activitatea fizică aduce beneficii importante pentru organism.

În ceea ce privește ameliorarea unor boli cronice netransmisibile (de ex. cancer, boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2) prin activitate fizică, peste 80% consideră că mișcarea poate influența pozitiv evoluția unor boli, restul nu consideră adevărat acest lucru sau pur și simplu nu știu.

Aproximativ același număr de repondenți au posibilitatea de a practica activitate fizică la locul de muncă, la fel ca și cei care nu au această posibilitate (43,8%, respectiv 43,7%), de ex. organizarea de evenimente active, pauze de lucru active sau întâlniri de lucru interne active (plimbări prin parcurile orașului), transport activ la și de la locul de muncă (mers pe jos, ciclism).

Jumătate dintre adulți (49,4%) efectuează într-o săptămână obișnuită zilnic cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată, conform recomandărilor OMS, de ex. mers în ritm rapid, dans, grădinărit, activități casnice etc. Doar 16,2% practică activitate fizică moderată timp de 30 de minute în 4-7 zile, iar 26%, în 1-3 zile din săptămână.

Cele mai frecvente două forme de activitate fizică practicate de obicei sunt în 52,6% din cazuri activitățile în gospodărie (curățirea locuinței, grădinărit etc.) și în 29,9% din cazuri mersul pe jos și plimbatul animalelor de companie . Alte activități practicate de obicei sunt diferite sporturi (fotbal, baschet, înot, tenis, atletism, fitness, gimnastică etc.), mersul cu bicicleta, rolele, skateboardul.

Motivele invocate cel mai des datorită cărora repondenții practică activitate fizică sunt: din plăcere (38,9%), pentru sănătate/ la recomandarea medicilor sau a altor persoane (35,2%), pentru a se simți mai bine (32,9%).

Într-o zi obișnuită, unul din doi repondenți petrec 4-6 ore la serviciu sau în timpul liber stând așezat sau culcat (de exemplu stând la birou, stând cu prietenii, mergând cu mașina, autobuzul sau trenul, citind, uitându-se la televizor, dar exceptând timpul când dorm). 30,7% petrec 6-8 ore, 14,8% 8-10 ore, iar restul, peste 10 ore în acest fel.

Pentru deplasarea dintr-un loc în altul, 59,8% preferă să meargă cu mașina/autobuzul/taxi în loc să meargă pe jos.

Dintre repondenții la chestionar, 67,3% sunt de părere că un adult sănătos ar trebui să efectueze zilnic cel puțin 30 de minute activitate fizică moderată (mers în ritm rapid, dans, grădinărit, activități casnice), iar 26,6% consideră că ar fi nevoie  pentru aceasta de cel puțin 60 de minute.

Activitatea fizică ajută la controlul mai bun al comportamentelor alimentare, susțin 83,9% dintre participanții la chestionar, restul de 16,1% nu sunt de această părere.

Majoritatea (72,1%) suferă de o boală cronică (de exemplu diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, depresie, anxietate, obezitate, astm bronșic, boală Parkinson, atrită reumatoidă, cancer).

68,8% nu fumează, iar 9,3% fumează între 11-20 de țigări pe zi.

Ca și surse de informații pentru activitatea fizică, 41,9% folosesc social media (Youtube, Facebook, Instagram, Tik Tok, Linkedin), 33,8% nu folosesc nicio sursă de informații legate de activitatea fizică, 25,8% utilizează website-urile DSP-urilor, 20,3% sursele clasice de media: emisiuni tv, radio, reviste tipărite. Alte surse de informații sunt publicațiile online (14,3%), podcast-uri, blogurile (13,3%).

Canalele de comunicare preferate prin care să se obțină informații legate de activitatea fizică sunt în 60,4% dintre răspunsuri specialiștii din domeniul medical (medici, asistente medicale, kinetoterapeuți), psihologi certificați, în 34,3% din cazuri sunt materialele tipărite (cărți, broșuri, ghiduri). 32,6% doresc să obțină informații cu ocazia unor evenimente medicale sau de sănătate, fizice sau online, 28,8% de la organizații care activează în domeniul sănătății (instituții publice), 6,9% de la asociații de pacienți, persoane publice.

Peste jumătate dintre repondenți (57,1%) au primit în ultimul an informații despre activitatea fizică de la un cadru medical (medic, asistentă medicală, kintetoterapeut).

Campania națională de informare educare comunicare (IEC) „Zilnic un pas în plus pentru sănătate!” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.